Mannerström ska ha sagt att "man alltid ska ha en gubbröra i kylen".
Hemma hos oss har vi så gott som alltid en Pla Kapong. En thailändsk "nödröra", skulle jag villa kalla det. Den är het, saltig, syrlig, umamig, "fiskig" och har massor av konsistenser.
Vi äter den inte sällan bara på en svensk rågmacka, en rejäl hög - eller som middag med kaoniew.
Det här behöver du:
3 platta burkar makrill i tomatsås (pla kapong betyder översatt "Fisk i burk")
1 medelstor gul lök
2 vårlökar hackade (eller fyra centimeter purjo)
4 stora vitlöksklyftor som är finhackade
saften från en halv lime
3 torkade och hårt rostade thaichili
1 dryg msk fisksås (nam pla)
1/2 msk Healthy boy soja
Gör så här:
Lägg markillen i en bunke tillsammans med alla ingredienser, mosa och rör, smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås eller lime. Låt mogna någon timme eller två före servering.
En genväg till kaoniew finns här.
Glöm inte bort att söka andra thairätter genom att söka i sökrutan längst upp till vänster. Exemepl på sökord: Thai, Thailand, hetta, ris, soja, fisksås, phuket, eller specifika råvaror, ananas, kokosmjölk, chili, bläckfisk etc