lördag 23 februari 2008

Studentmiddag och grattis



Hon fyller 22 i morgon och vi var bjudna till studentlägenheten högt upp i skrapan
Vårrullar med såser.
Grön ärtsoppa med ingerfärscremefraiche.
Filéade blodapelsin, apelsin och grabe med mörk choklad.
Gott och mysigt och oändligt mycket bättre än när jag själv var student för 100 år sedan och då studentlägenheterna var det närmaste ockupation av rivningsdito man kunde komma, uppvärmda med fotogenkamin och med dusch i källaren och toalett i trapphuset. Möjligtvis råris med skurna tomater och sojasås och mängder av dåligt rövin (jajustdet: RÖVIN).
Det är alltså min dotter som ordnade middag för den del av hennes familj som utökats med tre småsyskon. Lillbrorsan som är några år yngre ska Dit med morsan deras i morgon och den äldsta av småsyrrorna stannade kvar och sover över. Hon började packa 24 timmar innan middgen.
Ni som inte fattat det!


Det är makalöst med så många barn! Småungar och studentungar och militärungar.
Speciellt som den lille minste, nyaste 9 månader drog ner en het skål soppa i knät på farsan och vad gjorde de andra? Skrattade!
Jag fick sitta insvept i handduk och äta dessert.
Grattis på 22 årsdagen i morgon, söndag.
Du skulle komma hem från BB samma morgon då Sverige vaknade upp med beskedet att statsministern var skjuten till döds. Jag städade den natten för att det skulle vara fint och dofta ajax hemma. Det var en märklig känsla av fullkomlig lycka och sanslös katastrof. Jag tände ljus i fönstren på natten när jag förstått vad de sa på radion och det var ljus till Dig samtidigt.
Det där har Du väl hört till leda?
Love You!

Svenska fläsket och den vackra orkidéen


I Thailand är aldrig fläsket rimmat.
Det är det som är skillnaden se. I smak.
Längtan.
För så är det att den svenska smaken har lika stor lockelse för identiteten för mig som den thailändska för Rodjana. Så lånar vi identiteter av varandra, lockar, njuter, smakar, leker. Men vi äger inte varandras.
Det första jag gör när jag är hemma är att skaffa ett riktigt salt sidfläsk.
Ën bit långsteker vi timme ut och timme in i prick 100 grader och öser varje kvart.
En bit snabbsteker vi i tjocka skivor i gjutjärnspannan och äter under tiden.
Den i ugnen är med alla asiatiska sojor,kryddor, örter och doftar ingefära.
De på spisen är rakt på utan krusiduller. Långsamt knaprigt.
Jag blir nöjd efter några smakbitar och kan plötsligt inte hålla mig. Tar en bit stekfläsk, en gott stycke jasminris som bestrukits med en het nam prig goong, en blandning av räkor, lök, vitlök, chili.
Så dansar och möts vi i smaken, enkelt och vansinnigt spännande odramatiskt.
Med hem som alltid, ett knippe orkidéer i olika färger - känns som att ta med sig en bit av solen.

Shopping, 30 kg = 3000 THB och specialiteter för närmaste månaderna