Finnes
anka?
Jo,
och om det finnes på menyn då tar jag det.
Har
ätit anka i massor av olika former, men största upplevelsen var när jag var 17
år och satt på en uteservering vid kusten nedanför Quimper. En helt
sönderfallande och fet confit med rostad potatis och ankfettet som sås – inget mer,
bara helt outstanding.
Det
är klart att den gången var den största eftersom det var en slags debut.
Sedan
dess har det blivit otroligt många ankor, inte minst tillagade i mitt eget kök
här hemma och det är sällan jag inte har ankfett i kylen. (Confit på lammlägg
är läckert!)
Häromdagen
gick jag till Lidl! En nyöppnad i Sollentuna.
Såg
exakt ut som Lidl i Ljusdal. Förmodligen exakt som alla andra Lidlaffärer över
hela världen.
Ville
se om det fanns lite tyska specialiteter – det fanns det inte annat än några obskyra
industrikorvar. Chilin var möglig och grönsakerna såg lite ledsna ut.
Men
så, där i frysen låg en hel hoper av välgödda stora ankor, mer i storlek av små
gäss för 169 kronor styck.
Det
blev så för snart är det ju Mårtens Afton.
Att
hålla sig till dess?
Det gick inte.
Ankan fick bli söndagsmiddag här hemma.
Började på den igår efter att den fått tina långsamt (vilket inte spelar
någon roll för slutresultatet!)
Styckade
ankan, dvs skar loss lår och vingar samt lyfte ur bröstfiléerna. Lade delarna
varvat med salt i en bunke att rimma över natten. Högg skrovet och satte på
långsam värmning för att smälta ur ankfettet.
Efter några timmar på spisen plockade jag av kött från skrovet och silade fettet. (Buljongen som blir
under fettet är heller inte att förakta)
Assar blir en riktig tiggare när jag gör ankconfit, men så är han en fågelhund! |
Då så,
tog upp de rimmade bitarna och sköljde i vatten, vid pass elva idag. Packade i
en gryta, vingklubborna först sedan låren och överst brösten. Hällde på en skvätt
vatten och satte på under medelvärme. Morsning på ett tag. Fettet smälte ner
och stod halvvägs upp på ankan efter bara en liten stund – en timme eller
sådär. Silade skrovfettet ytterligare en gång och nu över grytan med köttet.
Där fick allt småsjuda till klockan fem. Tog upp och lät svalna något.
Körde små delikatsspotatisar 225 grader halverade i 39 minuter.
Ökade värmen till högsta
på grill och lade in ankbitarna på bleck högst upp. (Håll koll!)
Skar
tomater i mindre bitar och bandade med olika slags bönor, dressade med vitlök
salt olja och sherryvinäger.
Till
allt en len morotssoppa som K lagade igår.
Silade
fettet till sås.