söndag 3 november 2019

Anka säger bara det - anka -Finnes anka?
Jo, och om det finnes på menyn då tar jag det.

Har ätit anka i massor av olika former, men största upplevelsen var när jag var 17 år och satt på en uteservering vid kusten nedanför Quimper. En helt sönderfallande och fet confit med rostad potatis och ankfettet som sås – inget mer, bara helt outstanding.

Det är klart att den gången var den största eftersom det var en slags debut.
Sedan dess har det blivit otroligt många ankor, inte minst tillagade i mitt eget kök här hemma och det är sällan jag inte har ankfett i kylen. (Confit på lammlägg är läckert!)


Häromdagen gick jag till Lidl! En nyöppnad i Sollentuna.
Såg exakt ut som Lidl i Ljusdal. Förmodligen exakt som alla andra Lidlaffärer över hela världen.
Ville se om det fanns lite tyska specialiteter – det fanns det inte annat än några obskyra industrikorvar. Chilin var möglig och grönsakerna såg lite ledsna ut.
Men så, där i frysen låg en hel hoper av välgödda stora ankor, mer i storlek av små gäss för 169 kronor styck.
Det blev så för snart är det ju Mårtens Afton.

Att hålla sig till dess? 
Det gick inte. 
Ankan fick bli söndagsmiddag här hemma. Började på den igår efter att den fått tina långsamt (vilket inte spelar någon roll för slutresultatet!)

Styckade ankan, dvs skar loss lår och vingar samt lyfte ur bröstfiléerna. Lade delarna varvat med salt i en bunke att rimma över natten. Högg skrovet och satte på långsam värmning för att smälta ur ankfettet.
Efter några timmar på spisen plockade jag av kött från skrovet och silade fettet. (Buljongen som blir under fettet är heller inte att förakta)

Assar blir en riktig tiggare när jag gör ankconfit, men så är han en fågelhund!

Då så, tog upp de rimmade bitarna och sköljde i vatten, vid pass elva idag. Packade i en gryta, vingklubborna först sedan låren och överst brösten. Hällde på en skvätt vatten och satte på under medelvärme. Morsning på ett tag. Fettet smälte ner och stod halvvägs upp på ankan efter bara en liten stund – en timme eller sådär. Silade skrovfettet ytterligare en gång och nu över grytan med köttet. Där fick allt småsjuda till klockan fem. Tog upp och lät svalna något. Körde små delikatsspotatisar 225 grader halverade i 39 minuter. 
Ökade värmen till högsta på grill och lade in ankbitarna på bleck högst upp. (Håll koll!)

Skar tomater i mindre bitar och bandade med olika slags bönor, dressade med vitlök salt olja och sherryvinäger.
Till allt en len morotssoppa som K lagade igår.
Silade fettet till sås.

Inga kommentarer: