-->
Det
drar ihop sig – snart den 11 november, Mårtensafton.
De
flesta vet väl vad det är som händer då? Eller?
Påminner
mig Ring P1 och blir fortfarande generad över okunnigheten. Läs HÄR!
Det
är alltså gåsen som står på spisen och som ska serveras med svartsoppa, krås och gås med
avslutande skånska äppelkakan äpplen och smulad kavring.
Det här mina damer och
herrar är fantastisk mat, en stor njutning och jag tror bannemig jag minns de
flesta av alla Mårtengåsmiddagar jag satt i mig och håll i hatten, de är
åtskilliga.
Kurt
Genrup i Umeå slog jag följe med och lärde känna när jag jobbade på Gotlands Radio för 40 år sedan.
Vad med det?
Jo han
doktorerade på gäss, kallades ett tag för ”gåsdoktorn” och är en av landets
ledande experter på inte bara traditionen med gåsfarmning utan också traditionen
att tillaga, förvara och inmundiga.
Han
letade fram att gås i den form den serveras idag som ett slags blot, dvs inledande
svartsoppa, varma ugnsstekta anrättningen och avslutande äppelkaka är en ren
och skär stockholmsk företeelse med rötter i Piperska Muren 1850 på Kungsholmen.
Då,
vid den tiden, på 1800-talet, snaskade skåningarna gås lite hur som helst och kopplade alls
inte sitt ätande till vare sig den katolska Mårtenstraditionen eller till äppelkaka.
Jag
skrev om det här ett år inför ett gåsagille den 11 november och det blev en
livlig debatt med mina skånska vänner som kände sig kränkta och förtalade och
envist höll fast vid att MÅRTEN GÅS ÄR SKÅNSKT!!!!
För
de första fanns det gåsfarmare förr ända upp till nedre Norrland, för det andra
var gås något som serverade inte bara specifikt i Skåne och för det tredje,
gåsmiddagen som den äts den 11 november kreerades i Stockholm och för
stockholmare.
Det
var som om skåningarna glömt freden i Brömsebro 1645. Den som ledde styrkorna
denna gång var min gode vän och journalistkollega, dåvarande kulturchefen och
krönikören i Ystads Allehanda Robert Dahlström. HÄR är hans kapitulation!
Skriver
det här mest för att det skånska Mårtensspöket dök upp alldeles nyss i
Expressen/Kvällsposten där man envist och återigen påpekar att Mårtensfirandet
med gåsagille är en skånsk tradition. Läs själva HÄR.
Själva
har vi firat gås med fet anka i dagarna tre. Köpte en anka så stpr som en
mindre gås och har fortfarande efter fyra dagar kvar en vingklubba stor som ett
gödkycklinglår i kylen att gnaga på och känna fetman och sältan, de goda kryddorna
och det sträva köttet – det är så fantastiskt gott och påminner mig i stunden
Christer Jonson formgivaren på Gotland som gjort tre-fyra av mina böcker. Hur
jag kom tid en höst-vinter för att diskutera ett jobb och bjöds på kalla rester
av en gås som han förvarade i skafferiet. Jag glömmer aldrig den underbara
smaken, miljön och samtalet.
(Bilder Jan Dahlqvist från en gåsalunch för flera år sedan vilket betyder att rätterna var signerade Christer Lingström)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar