onsdag 22 januari 2020

The Factory är ett genant namn på kommunalhuset
Smaka på ordet: "The Factory".

Nej inte en fabrik med rykande skorstenar och slamrande maskiner.
Tänk en kreativitetsverkstad utanför konvenansen, utanför ”moral” och bortanför lagar och förordningar. Tänk underground, tänk NY och filmen, teatern, konsten, gränsöverskridande.

Det är precis det som är The Factory.

The Factory är exakt allt det som konservatism INTE är. Det är den totala friheten i konsten, det är droger, alkohol, homosexualitet och queer, det är trans och porrfilm och det är en hyllning till utlevande, det är rent av farligt.

Det var på våning fem på 231 East 47th Street, i Midtown Manhattan, NY som Andy Warhol etablerade The Factory 1962 och här, och vidare på två andra ställen, föddes allt det nya, allt det förbjudna, allt som bröt. Ett flöde av konst, film och teater, 20 år av omtumlande och ohyggligt viktig gränsöverskridande verksamhet.


NU, behagar Sollentuna Kommun...

...axla namnet ”Factory”. Det blir inte en smula genant utan rent rödblossande på gränsen till komiskt. 
Kommunen gör det sedan man flyttat verksamheten från ”kommunalhuset” (Turebergshuset) till Akvariet vid trafikplats Häggvik under tiden det förstnämnda förändras (renoveras).

Tar man nu namnet ad notam så ser vi fram mot en riktigt härlig kommunal experimentverkstad där skicklighet premieras framför munväder, där kunskap tas på allvar och konsulterna sparkas ut, där koordinatörer, informatörer, kolportörer, ersätts med know how och människor som vågar och inte ideligen kränks i sina roller av uppstickare som utan grund och med skyhöga löner därför tror sig veta bättre. 


Nu hoppas vi namnet förpliktar och den kommunala förvaltningen blir den idémaskin den skulle kunna vara. Någon kunde väl kanske gå som Jesus i i templet och driva ut månglarna – driva ut de överflödiga snackarna och förhindrarna och skapa öppet spjäll gentemot kunskapen, släppa fram de tjänstemän som är problemlösare, kreatörer, nyskapare. Rasera småpåveväldet i kommunen där var och varannan utsetts till underchef vars enda funktion är att slicka uppåt och sparka nedåt, skapa ny struktur och få folk att inse att det gamla är omodernt och att ”The Factory” då skulle kunna målas i neon på fasaden om så vore.