söndag 20 november 2022

Överstånden stek - sous vide


Alltså, jag hittar guldkorn i pensionärshyllan i vår ICA butik. Det är det lilla skåp anonymiserat i butiken där handlaren ställer in sådant som är på väg att vara förbi. Ligger där kött som blivit osålt - och då är det kvalitetskött som normalt skulle säljas för fantasipriser - så är jag där och raskt nappar tag i styckena, plastar av dem raskt, sköljer i kallt vatten och gnider lite vinäger över samt ställer i kylen naket för att få mogna ytterligare dagar över bäst föredatum.

I veckan som gått hittade jag en svenskuppfödd oxstek "eko". Tog den igår innan vi åkte in till genrep och konsert, Vackade och körde sju och en halv timme i sousvidden 58 grader.

Den var ju nästan avsvalnad när vi landade hemma vid pass midnatt efter ett blytungt, tunggung med  Kören Musikaliska, vår egen kör Stockholm Concort, Basic Big Band och Margareta Bengtsson som solist i en och en halv timme långa Duke Ellingtons Sacred Concert. Om publiken i den fullsatta konsertlokalen Norrmalmskyrkan fick samma lyckokänslan av musiken som jag hade i kören så är det ju fantastiskt och att döma av applåderna (stående) var det nog så. Skitbra helt enkelt och inrop med da capo av sista satsen.

Skivade upp det rosa köttet idag till middag med pepparrot, sås och kokta potatisar. Sååå gott!


Lååångt efter middagen kom August med en kopp varm choklad med vispgrädde, lussebulle prydd med det senaste från Haupt Lakrits, en kula "vampire kiss" och dubbla pepparkakor med grönmögelost

Stekt ris - utmärkt resträtt

 


Vi är ett litet hushåll och inte sällan blir det mat över. Inte ens en lunchlåda hämtar hem allt utan det blir stående i kylen i små byttor och plasttråg.


Ris kokar vi alltid av tre deciliter basmati med fem deciliter kokande vatten - bästa sätter är att skölja riset utomordentligt noga i kallt vatten samtidigt som en rejäl klick smör får smälta i en kastrull och vattnet får koka i vattenkokaren. Häll riset över det smälta smöret och rör runt ordentligt, låt det fräsa och häll sedan över kokande vatten. Rör runt igen och lägg på locket och sänk värmen till sjudning, låt sjuda i 17 minuter och sedan stå och vila i tre. Lyft locket och servera.


Så hade jag ärtor i en skål, små gröna, en trött rödlök i skafferiet, lite rimmat fläsk på en assiett i kylen. 

Hetta upp en wok eller järnpanna och häll i några matskedar rapsolja. Skiva rödlöken och skär små kuber av fläsket, hacka två tre vitlöksklyftor, se till att det finns torkad rostad chili hemma och ta två minst och tre högst till tre portioner - det ska vara hett så att man känner att man ätit.

Vänd ner fläsket i den heta olja, nu får det gå snabbt. Så fort fläsket tagit lite färg pytsa i löken. OBS den ska inte bli brynt, bara lätt genomstekt. Här når fantasin inga gränser, raspa kinakål, vitkål, grönkål eller svartkål och rör i, huvudsaken är att det går snabbt. Gör ett litet "hål" i anrättningen och knäck ner ett helt ägg. Stek någon halv minut och rör sedan ihop ägget med allt det andra. Smula ner chilin och rör runt. Ta nävar av det kalla riset och rör i. Stek ganska länge, men riset ska inte bli brynt bara genomvarmt. Häll över en matsked fisksås och en matsked kvalitetssoja (sök på soja här på bloggen för att hitta rätt märke).

Då var det klart, smaka av med mer fisksås om det behövs.

Varieras i det ordentliga som HÄR och HÄR och HÄR eller en våldsam grej HÄR