torsdag 10 maj 2007

Stekt ris med ägg, kalvlever och räkor


Gitto skriver om om dagens asiatiska på sin nya blogg Matfeber och då handlar det om en lite försvenskad Kao pad Saparot, alltså stekt ris med ananas. Hon har i sin tur fått receptet från "tjejerna på ragazze.se".
Vi hade också Kao pad idag; Kao pad taab gong som är stekt ris med kalvlever och räkor. För att ungarna också skulle kunna äta så lämnade vi thaichillin utanför och serverade istället en nam prig pau till.

Kao pad älskas av ungarna - därför serverar vi nam prig pao vid sidan om till de vuxna

Det är inte helt fel med stekt ris, om man "piffar till det" med lite fisksås, soja, vitlök, lime, vårlök, taab och gong!

Ett ägg rörs runt i en het järnpanna med olja. Ös i skuren gullök och några krossade vitlöksklyftor - de sistnämnda rostar först och ger fin smak.
Levern är skuren i skivor och hastigt stekta och egentligen rester. Skär den i bitar. Den ska fortfarande vara alldeles rosa inuti. Ös ner i pannan md löken och ägget. Snart, kastar vi också i räkorna - ja jag vet, man ska inte äta thailändska stora räkor, men jag gör det ändå! Är räkorna råa har vi skalad dem så bara stjärten är kvar och då ska de fräsas innan riset. Är de färdiga (man kan köpa färdigkokta riktigt goda och frysta så har de nu fått tina och läggs i mot slutet.
Fördela kallt ris i pannan. Det är ganska kladdigt och klumpigt så fördela med fingrarna. Vänd runt. När det är hett så skvätt i ordentligt med fisksås och sedan lite mörk kinesisk svampsoja. Vill man förhöja smaken så skvätt i lite "pojkesoja" (Healthy Boy). Rör runt ordentligt. Lägg i räkorna om inte det är gjort och låt dem bli varma i riset. Stjälp upp på tallrikar och servera med en stjälk vårlök (springonion) och en klyfta lime. Och så, som sagt, den nödvändiga styrkan i nam prig pao om man nu är lagd åt det hållet.
God spis!