tisdag 31 mars 2009

Svenskar slänger mat - ännu värre i Amerika

Poppy Tooker

Jag träffade och intervjuade Poppy Tooker i USA. Hon är självutnämnd ledare av Slow Food i Amerika och har fick Carlo Petrini Slow Food Leadership Award för två år sedan.
Hennes främsta reaktion på att amerikanarna slänger över 50 procent av maten de släpar hem eller äter på krogen är action.
-Jag vill mena att människor glömt hur man lagar mat på rester, leftovers. Det var en konstnärlig, idérik del av kökskonsterna förr, idag vet ingen hur man tar tillvara sitt kosthushåll och det är tragiskt och bedrövligt, förklarar hon.
Det har gått så bra för hennes propagerande att hon fått ett eget TV program ”Eat it to save it” för att lära ut sina "pyttipannankonster".

Vi har ju uppenbarligen samma problem här hemma.
Varför inte ta den Louisianska brödpuddingen som ett lysande exempel på hur rester kan tas tillvara, förvandlas och serveras som något helt nytt. I södra Louisiana är brödpudding en stående och älskad dessert.
Den ivrigt bakande, som hemma hos oss, får alltid dagsgamla brödleftovers. Jag "skinnar" brödet och skär i kuber och lösfryser. När vi fått ihop tillräckligt gör vi så här. och med den texten får du en grisfotsalladåb på läsningsköpet.