fredag 7 januari 2011

Tårta till snömoddsräddaren mitt i matenSnömoddsräddare, vad är det. Kan man säga "kaffeflicka" så kan man säga "snömoddsräddare".

Sent efter middagstid körde vi fast i snömodden utanför mina föräldrar vilket kan skyllas HSB som inte bara har den dåliga smaken att ta hutlöst betalt för att parkera utan också fullständigt skiter i att ta bort snön från både vägen och parkeringsplatser.

Nåväl, efter leverans av bröd och mjölk, semlor och juice till mina gamla föräldrar, så satt vi i en snögrop och kom inte loss. Förvisso anser jag mig som ganska smart på att köra och det är sällan det händer att däcken borrar sig ner till midjan, oftast för att kloka fastighetsägare regelmässigt håller snön borta. I det här fallet handlade det alltså om HSB som inte plogat bort snön på hela vintern. Det har funnits en köryta på snötäcket när det varit kallt. Nu, idag vid töväder, var det som att sjunka en våning ner och fastna.

Där satt vi och spann och skulle så gjort än om det inte varit för en ung man /naturligtvis inte svensk/ som satt i köket på tredje våningen och tittade ut, fattade vår prekära belägenhet, kastade på sig jackan och kom ner och sa: "Jag satt och åt och såg att ni behövde hjälp".

Vips, med hans kraft som "puttare", kom vi loss.

Det var knappt vi hann säga tack innan han likt en skugga var iväg och borta. Det blev för oss att åka till Balders och köpa en tårta till hans ära.

Tack Du okände som inte bara fixade oss ur snömodden utan också fick oss att fira med en tårta.

Trettondagsfestande med lite riktig mat

Äggnudlar, matig smak och lysande en trettondag.

Efter helger med saltat kött, grisfötter i gelé, skinkor och korvar, traditioner och julkryddor tog vi en paus från allt det svenska (jodå vi har tagit sådana pauser titt som tätt eftersom vi varit mitt i flyttbestyren) i förrgår, igår och idag och serverade riktig mat.

Förrgårs inleddes med en tur till Thai Fong - det blev dyrt för stunden men lustfyllt i längden. Det jag själv stoppade ner i vagnen var ett paket frysta kräftstjärtar, färdigpanerade med Panko, bara att doppa i het olja, krispiga, fiskiga i smaken med en utpräglad räksötma - säkert fullknökade med en massa tillsatser, men skitgoda som tilltugg ändå.

Medan oljan var het gjorde Rodjana vårrullar, köttiga sådana, mättande och smakrika med en fantastisk sydländsk spetskål vi hittade på Willys (just det närodlat så nära det gick för att hitta nödvändig spetskål).

Att vi fick i oss en värmande congee med fläsk efter handelsresan var nödvändigt. Congee med torkad vitlök, chili, fisksås och lite soja, lysande middagsmat såväl som frukostmat - varför har vi förresten sådana (moraliska?) gränser att fläsk och soja är omöjligt som morgonmat i det här landet?

Kongee, ett mellanting mellan riskgröt och risotto

Till vårrullarna serverads igår en thailändsk gryta på hemlagad panëng och grön curry, matig, het och med massor av smak. Gästerna åt så de hamnade i "thaicoma".

Idag kom lilla barnbarnet Freija, med föräldrar, på ett första besök i nya huset. Utöver att hon omedelbart tog för sig och kände sig hemma fick hon smak på äggnudlar vilket är en trevlig spis, kokade i fiskuljong, fisksås, kikkoman och med stora räkor och hemodlad purjo.

Pankoräkor, frasigt spröda med riktig smak

Som dessert tog vi fram en ostkaka (köpe) och serverade den med varm råsaft från en av våra vinbärsbuskar och med stora moln av vispad grädde.

Men hörrni, Nu har vi druckit ur vårt sista av zeunerts årslagrade julmust, nu är det nog, finito, det är trettondagen och julstjärnan ska tas ner. Nu blir det "nam soda" igen tills nästa jul.