lördag 5 april 2008

Direktlagad födelsedagsmat

Vegetarian till vänster och kött till höger

Jag tycker lasagne är "radhusmat" och gör den kanske en gång vart tionde år om ens. (Nu får jag väl alla radhusbor på mig).
Sockerbitsstora bitar av auberginer, lika stora bitar av zucchini. Låt svettas i oloivolja och smör. Fem gula lökar grovt hackade steks genomskinliga i en annan panna. Tomater skalas och hackas ner till sås med basilika och rejält med vitlök och olivolja. Köttfärs steks knottrigt. En stor bit vällagrad präst ska rivas över. Javisst ja, en luftig bechamel också och så lasagneplattor. Allt varvas i en smord form. Bechamelsåsen längst upp med ost och så 220 grader tills det hela fått fin färg. Den vegetariska varianten "same, same" utan köttfärs.

Grattis Alma 6 år

Det kanske viktigaste, och det Alma mest längtat efter, var ett eget bibliotekskort, det får man inte förrän man fyllt sex. Nu är hon det, Grattis! Hon fick ett i morse.

Sexårstårtan gjordes av rulltårtsbotten, vaniljkräm, färska hallon och grädde. Det var bara marsipantäcfket som saknades för att det skulle bli en princess!

Nöjd med tårta och kalas och alla presenter från syskon och gäster - "Man skulle fylla sex nästan jämt, men då var det nog inte lika roligt!

Augusts första sexårskalas. Han tycker alla kalas är lika roliga,L som förberedelse för sitt eget ettårskalas i slutet av maj.

Vilken rökareDet är märkligt vilken lockelse katastrofer har på folk, inklusive mig själv, och jag minns en liten ruta av Staffan Lindén, Staffans Stollar i SvD, för många herrans år sedan då det var TV strejk och en liten pojke grät och tjöt och pappan bläddrade frenetiskt i en tidning och mamman stod bredvid och sa: "Vänta lite bara pappa ska se om det finns någon trevlig olycka vi kan åka och titta på."

Det brinner fortfarande i gamla industriområdet i Tureberg. Järnvägen är avstängd och hela kvarter avspärrat. Gasflaskor i branden kan komma att explodera. Bildäck ger en kraftig rök.
Och det är klart vi lockades ut från Almas sexårskalas - men barnen fick inte följa med. Det fanns risk att hela alltihop ska explodera.