lördag 4 juni 2022

Överblivor? - Nej bara en glömd köttfärs

"De elaka svinen sökte genast upp andra sulor att äta"

Så skriver Linné i en av sina reseböcker när det handlade om att välja mellan "potatoes" och skockor. "Ty ett fält med skockor kommer åter år efter år utan att jorden behöver brukas eller ny gröda behöver sättas ut" (fritt översatt)

Det är klart att en sådan självgenererande växtlikhet som skockor vinner i längden, och när han tar "potatoes som under vintern i källaren förvarats" och ger dem till svinen så radas dessas okokta "rötter" till fördel för annan mat att äta i grisgården.

Så småningom slår Linné dock fast att "Man äter inte potatis för dess utseende eller smaks skull utan blott och bart för dess näring". Och faktiskt kan man hålla sig till potatis över tid utan att få några allvarligare fysiska men. Ser man krasst på det så skulle potatis kunna bli en världssvältsräddare vilket denne, inte bara ordnare av växtlighetens sexualsystem utan ockå dietetikens fader, kunde slå fast.

Äsch, bara något som kom upp när jag "framkallade" bilden av gårdagens middag. Tittade på utgångsdatum på 1,4 kilo lokalt fabricerad köttfärs som blivit liggande i kylskåpet och så att det var som sista dagen igår.

Köttbullar, köttfärssås, uppstekt för frysen, hamburgare? Nej det blev köttfärslimpa och så en hel del till Assar (vår hund)

Lätta, välsmakande, saftiga, saltiga och kryddiga skivor köttfärslimpa. Vilken skillnad det blir med lite extrafet köttfärs...NEJ NEJ NEJ - det ska vara blandfärs, utropar vän av någon slags ordning. Absolut inte! Det ska vara utmärkt köttfärs och så med långstekt lök som mixas och blandas i.

Så här gör jag fritt från huvudet:

Till ett kilo köttfärs börjar jag med att låta en dl skorpmjöl svälla i två deciliter fet mjölk. Blandar i två lantägg, ordentligt med salt samtidigt som jag steker en stor finhackad gul lök i 40 g smör som sedan får svalna. Guckar ihop allt detta med köttfärsen till en välblandad smet.

Så klär jag två mindre avlånga brödformar med ugnspapper och klappar i smeten. Ungefär innan dess sätter jag ugnen på 200 grader. Toppar köttfärslimporna med extra salt från kvarn och ett skikt med nymald svartpeppar och lägger över några lagerblad...skjuts in i ugnens nedersta fals och sätter klockan på 40 minuter. Väntar tills limporna nått en innertemperatur om 70 grader. Tar ut och häller av juicen som sedan får bli en ganska lös gräddsås. Kokta potatisar till och lite rårörda lingon,

Vaknade upp med sol mot sovrummets linnegardin, bara det!