lördag 25 april 2009

Trevliga benløse fugler


Jag tror jag skrivit det tidigare. Det var mitt andra gastronomiska leende i Norge 1973 på vintern.
Det första var baconfett till wienerpølser på Rikshospitalets personalrestaurang. "Baconfett eller smør", frågade den matronaliknande portioneraren.
Den andra erfarenheten var på Kafistova några dagar senare då det serverades "benløse fugler" som vid närmare granskning visade sig vara järpar av klassiskt märke.
Senare drog jag ytteligare stora skratt över den norska maten. På samma Kafistova serverades nämligen "Bloklump" och "Raspeball" senare samma vecka.
Nu, till det jag skulle skriva om, den traditionella fredagslunchen på Edsbacka bistro som visade sig vara ett goitt val med alldeles utmärkta järpar i en sås på rödbetsrasp och med sälta från kapris.
Samtalen tycks utvecklas bättre med ett gott mål mat, lyckad lunch med andra ord och jätteglada leenden på krogen och från en Fredrik Pettersson som kom förbi och slog en prat efter hyllningen i SvD.

August den lille trädgårdsgrävarenJag visste inte att jag kunde få så god hjälp av lille August.
Han har ett stort fokus i trädgården och behöver bara en halv meter mylla för att vara sysselsatt hur länge som helst.
Har nämligen ökat ut köksträdgården för den här säsongen med 100 kvadrat ytterligare och med två hela spadtag före lerbottnen vilket bereder plats för mina haverrötter, svartrötter och palsternackor. Har haft lite problem med morötter också utan att odla i pallkrage, men grävandet är ett litet skönt helvete.Den förre ägaren var en underlig kuf. Jag har berättat om det tidigare när jag rev hans vingliga växthus. För att hindra jordflykt har han stuckit ner hela fönsterrutor på diagonalen och när jorden rört sig har glasen spruckit.
Likt en arkeolog har jag legat på alla fyra timmavis och rensat den fina jorden från livsfarligt glas (hur djävla dumma kan människor bli?, glasa in jordvallar). Nu är glasen borta och August kan hjälpa till.
Först står haverrot och svartrot, palsternackor, dill, morötter och lök. I veckan försår jag gurkor, majs, rysk rödbladig grönkål. All annan kål köper jag som plantor.