tisdag 5 augusti 2008

Squash på Thai


Squash som det finns sådan mängder av nu får ersätta den thailändska sommarpumpan (fak eller feng) i den aromatiska och heta Geng gai fak, (kyckling stuvad i röd curry med squash.
Gör så här: Heta upp en stekpanna och fräs 200 g kycklingbitar i lite olja. Rör i 1 dl röd currypasta och fräs vidare. Häll i en burk kokosmjölk och låt puttra i tio minuter. Skala en ung squash och skär i tre cm tjocka bitar, dela som halvmånar och lägg i stuvningen. Smaka av med fisksås, några nypor socker och rikligt med queen basilika. Squashen ska ha kvar bitmotstånd, då är grytan klar. Servera med nykokt ris.

Kantarellsoppa



Vi rensar kantareller så att vi ser lila prickar bakom slutna ögonlock när vi går och lägger oss.
Enl Ittens färglära blir kallt lila komplemetärt till kantarellgult.
Gör följande experiment. Rulla ett A4 till strut med sockerkristyröppning. Rikta pipen 30 cm från en kantarell i neutralt gott ljus. Titta 14 sekunder intensivt. Ta sedan bort struten och rikta blicken mot vitt papper eller vid vägg. En kall ljuslila prick blir synlig.

Det här skulle inte handla om färglära utan om den smakliga kombon av bondbönor, fänkål och kantarell.
Så här som ovan ser soppan ut och nedan finns receptet.