fredag 23 februari 2007

Edsbacka Bistro - njutning ikväll!


Vi blev barnlediga, ikväll, hela natten, till i morgon bitti - då är njutningsalternativen lätta. Middag på Edsbacka bistro. Och vi förberedde oss med menyn på internet timmarna innan och vi var bestämda när vi klev in och satte oss vid det rörigaste av borden och samtidigt det mest underhållande - de efter baren och köket! Det är nämligen mest bistrokänsla där.


Ankleverterrinen med fikon och rostade mandlar kunde vi inte motstå

Kanske aningen för kall, men då är vi otroligt petiga. Och kanske den kunde motstått ytterligare någon syra.


Rodjana, vacker som vanligt när vi går ut - och magen växer, det är inte lång tid kvar.

Lite diskussion blev det trots allt när vi skulle bestämma oss för varmrätt, rödingen lockade, entrecôten likaså, lammet vann.


Jag är ju ett lammets vän och har så varit sedan urminnes tid, och jag har ju ett långt förflutet på Gotland där jag ofta anlitades att grilla asadolamm.


Lammet serverades i tre variationer, ett rack av lamm från Nya Zeeland, en kokt och sedan rostad rulle tunnbringa och en hemgjord timjanlammkorv. Detta tillsammans i en smakstark sås med katrinplommon och potatismos

-Jag har aldrig ätit ett så mört lamm, menade Rodjana som tyckte det ytterligare stärkte lammrätten att fett fått sitta kvar på racken så att smaken fortfarande fanns kvar. Det är annars ett alltför vanligt otyg att skära bort allt som är vitt innan tillagningen.
-Man blir så djävla lycklig av lamm! (min kommentar)


Och man blir inte mindre lycklig av en sufflé. Choklad stod det på menyn, men vi är glada för att den bytts ut mot en suffle på hallon och vi kom på oss med att göra sufflé alltför sällan. Senast en lutfisksuffle förra julen.


Avslutning, kaffe och Rodjana tog en "krämkarramell" för att se hur den utvecklats och om den kunde mätas med den vi gör hemma - det kunde den inte!!!!

Fisksås - den bästa!Det här är för Space Babe (och alla andra intresserade också.) Det efter en fråga hon ställde efter att ha blandat till en "Prig bon Nam pla" och funderade över fisksåsen. Vilken är den bästa?
Den fisksås som vi tycker har den varmaste, rundaste och mjukaste smaken och som har en lagom hög sälta är den på bilden. Jag är inte alls någon hejare på thaiskrift, men Rodjana säger att det står "Tiparos" mot det röda på den gula etiketten. Det är en plastflaska, oortodoxt, men lätt att bära hem. Mycket billigare än de små importmärkesflaskor man kan köpa i Konsum eller på Ica. Vi betalar 18 kronor för för 7.5 dl.
Förtryckt på etiketten står 23.- vilket betyder 23 THB (Thailändska Bath) vilket omvandlat skulle bli fyra kronor och sextionio öre och vilket i sin tur betyder att det är en dyrare kvalitetsfisksås i Thailand. Finns oftast i Thaibutiken. Köp den!