fredag 1 december 2006

Mat, Mat, Sukiyaki

Folk på middag ikväll, grannarna som är från Malaysia och några till. Fantastiskt sällskap!
Och de kom med en väl lackad spädgris där ytan penslats och grillats med sojor och örter så att den var härligt brunsvart som en tjärad kyrkport.
Med sig hade de också buljongen till sukiyakin och den ska kokas med ingefära och miso och sojor.
Sex vuxna, en halvvuxen och tre barn vid långbordet i köket och där låg:
Ett fat med fint skuren kalvlever
Ett fat med fint skuren lättrimmad västerhavstorsk
Ett fat med fint skuren kycklingfilé
Ett fat med små bläckfiskarmar
Ett fat med bläckfisk skuren i ringar
Ett fat med fint skuren välhängd högrev
Ett fat med crabsticks
Ett fat med färska skalade tigerräkor
Ett fat med fint skuren purjolök
En skål med kinakål
En skål med färska knäckta ägg

TIll det hade vi portionsskålar med mortlad chilli och ingefära som blandades med mörk soja och sukiyakisås.
För dem som drack vin laddade bordet med en kristallig, sammandragande riesling från Koningsmosel och som alternativ en enkel sydafrikan, Black Granit Shiraz.

Alltså - samtalen löper som ett surrande när man doppar och doftar, kokar och rör sig vid bordet, stöter samman och tuggar, doppar och hela kroppens smakfacit drar igång.

Nu efter midnatt är natten min egen och jag har dragit igång två tårtbottnar. En av mina tjejer fyller sju år på söndag och ska ha kalas för kompisarna i morgon. Gör två gräddtårtor maxade med en jordgubbsfromage och jordgubbssylt, så sätter vi en redig lasagne tidigt i morgon bitti som får ligga och mogna några timmar tills ungarna kommer efter lunch.
Så ska jag packa också, pass, pengar och badbyxor + arbetsredskapen.

Hörde precis reprisen av vetandets värld. 20 minuter one man show om "Döden i skogen". Kul att stå på den sidan om micken.
Mer radio kommer på torsdag, men då handlar det om Kärlek!!!

Utriven Fyriskaka


När en bloggare som Kinna släpper lös en Ambrosiatårta så säger det TJONG i hela kroppen. Alla gamla minnen om tårtkalas och fina kaffeserviser kommer ångande och även om inte bakverket i sig är svenskt SÅ ÄR DET DET!
Så ska vi ha folk hemma på asiatisk dopp i grytan, här skivas finaste kalvlever, kyckling, rimmad torsk, tunna skivor högrev etc.

Har inte ingredienser tillräckligt för fyriskaka (Suckaten uppanpå) så jag tänkte jatt det får bli Fyriskaka till kaffet i kväll i stället, den är ju nästan som en liten äppelpudding.
Det finns två grejer som jag inte klarar utantill i huvudet men som jag kategoriskt kreerar: ugnspannkaka för vårt stora nya bleck och så Fyriskaka.
Snabbt konsulterar jag den lilla rutiga "Sju sorters kakor" och där är just den sidan utriven. Ett attentat förmodligen! VEM?
En av dem som inte klarar att laga en endaste rätt utan recept är de stora barnens mamma (ingen skugga ska falla över henne för den skull...men jag ska ta historien om gräddvisparna senare, måste fråga henne först om jag får berätta för hela världen!) - och där svarade en av mina döttrar och slog upp receptet för där fanns boken och så var kvällen räddad förutom att kanelen var slut, men skit var det värt - det funkar utan.