söndag 8 oktober 2023

6) Sjätte och sista sammanfattningen om mina landskap i GrezateljénDet var tidigt om morgonen. Tittade ut från lägenheten och morgondimman rörde sig i borta mot änden av trädgården ner mot Loing där den var alldeles grå. Smög ut för att inte väcka andra gäster i huset.  Satte mig på en av plåtstolarna vid kanten av Loing och tittade över och bort mot den andra sidan och blicken följde den stilla strömmen. En grupp sädgäss häll på att skrämma livet ur mig när de plogade fram på låg höjd. Träden på andra sidan var bara som mörkare toner av dimman och speglade sig ändå mörkare i Loing, vita strimmor i vattenbrynet. Memorerade och gick upp till ateljén för att börja jobba. Det fick bli bilden från dimman.

Någon timme senare, när jag lagt upp den kalla dimbilden av vatten och träd tog jag en paus, Gitanes som inte längre smakar Gitane utan något helt annat och alltså inte alls som de jag rökte som 17-åring i Frankrike. Som någon lite skarpare jompa utan filter isf ren, kraftfull tobak - vad har hänt?

Nere vid Loing hade allt ändrat karaktär, solen som gått upp en bit färgade allt gult varmt som dimman fördelade som ett dis.

Skyndade mig upp till ateljén igen, inte för att ändra utan för att lägga upp nytt att arbeta med parallellt med den gråa kalla.

Blev två fina pasteller klara först efter flera dagar och på de större pappren jag köpte i Fontainebleau 65x50 cm.