onsdag 10 september 2014

22 år sedan sist, det här är min studioEfter en hel del bök och stök med tidigare grannar fick vi den första september ta över hela huset.


"Vår statarlänga på Antuna i tät gryning med
dinosarier och i oskrämmande mogonsol

De flesta vet att jag och barnen flyttade från det Rosa Huset i Hollywood redan förra året för att etablera oss i en hyresrätt. Inte en hyresrätt som lägenhet i ett flerfamiljshus utan som hyresrätt i en gammal statarlänga från förra sekelskiftet, rött med vita knutar, jättestor trädgård med köksträdgård, fruktträdgård och jordkällare.

Vi lämnade alltså därmed mitt Sollentuna som jag varit trogen sedan 1961 med undantag för tio år utomlands och några år i environgerna.

Trappan upp till Ateljén från nedervåningen och den egna ateljéingången

Jag har ältat och funderat och så slog vi till. Jag behöver en ateljé, dels för skrivande, men också för någon kommande bildutställning (jo, det är inte helt klart, men på gång). Senast jag ställde ut var i Göteborg hos Kim Anstensen. Det är så länge sedan att jag inte står med i hans konstnärslista. Jag står inte med i någon konstnärslista annat än som ledamot av Konstnärsklubben.

Turligt nog hittade jag exakt den kitschiga lampa
 jag ville ha i taknocken vid där fönstret möter trappan.

Ändå har jag ställt ut separat på massor av gallerier, glömda olyckor (?) Konstnärshuset Stockholm två gånger, Nane Stern Paris, Fahnemann Berlin, Thomas Wallner Malmö, Stavanger Konsthall (den var stor, skithäftig och tung, har bilder från utställningen som jag ska digitalisera och visa någon gång, har dessa som mål, som inriktning, som källa och kraft.) Gotlands Fornsal, Galleri Kaplanen i Visby för att nämnna några och sedan en hel radda oseparata utställningar och representationer.

Trappan ner från ateljén och mot öster

Mina bilder finns i många konstsamlingar, statliga och kommunala och dessutom på en rad museer. Kul tider som kanske inte kan framkallas på nytt med bara en ateljé, men för katten vad fin den är. Idag har jag och Alma invigt med att spela ihop, det klingar så fint under höga takbjälkarna, hon på sin fina fiol och jag på min gamla klarinett, Kul.

Från andra hållet in mot skrivarrummet
och ett litet öppet pentry


Kommer att ta ett tag att komma igång känner jag, massor att fixa, specifika redskap, staffli. Trodde jag hade ett gammalt kvar, men så icke, färger av utvalda märken, favoritpastellerna. Härligt få botanisera igen bland allt detta. (bara det inte blir pannkaka av allt nu.) Hittade handgjort papper och annat att jobba på, gamla plåtar, dukar, uppspända och klara.


Lägger så småningom ljus i bjälkarna för att
lysa upp taket och spottar som arbetsbelysning

Ateljén med lilla takfönstret mot nott

Första steget tillbaka är alltså taget. Har uttryckt det här några gånger, trodde nog inte riktigt på det själv - det gör jag nu. Samtidigt dyker det upp en del böcker att skriva. En är så gott som klar, en annan kom som förslag idag, en tredje ligger helklar i pärmen, en fjärde har jag jobbat på i 20 år och skriver om och om igen, en femte diskuteras och en sjätte ligger i tankefåran.

Taxi 1251 kommer nog först!(Och hörrni, det här är en uppdatering gjord den 20 mars 2015. I april blir huset lika delar boende för ytterligare en människa. En kärlek sedan 40 år!)