tisdag 31 juli 2018

Rostad chili passar till allt, till och med pölsa
Nam prig pau betyder egentligen stekt chili, men innehåller också gul lök, vitlök och palmsocker.
Egentligen ska den tillagas på rostad torkad chili, men jag tycker den blir bättre i smaken med färsk, nyplockad. Ställde inte ut chiliplantorna i landet vilket väl hade gått med den här sommaren. Nu står de på balkongen i stället och levererar.


Gör så här:

1) Dra ur skaftet på sex, sju gröna medelstora chilifrukter och lägg på ett bleck med några matskedar olja tillsammans med två medelstora grovt skurna gula lökar och åtta vitlöksklyftor. Rosta stenhårt på högsta värme. Rör runt då och då. Det ska bli ganska så svart.

2) Lägg i mixer och riv över en dryg halvplatta (ni vet vad jag menar när ni köpt dem) palmsocker tillsammans med en rå chili i bitar. Häll över oljan från plåten och en matsked fisksås. Gör till en någorlunda slät massa och låt svalna.

3)Ät till Pla kapung (Fisk i burk) i det här fallet makrill i tomatsås och ris. Enklare blir det inte. Gör en till sats och frys in och sedan en till och frys in den också för nu har ni fått smak på röran (jättegod till brässade pakchoi också, äh passar till allt utom pölsa*

*när jag tänker efter vete fan om det inte funkar till pölsa också!