Nam prig pau betyder egentligen stekt chili, men innehåller
också gul lök, vitlök och palmsocker.
Egentligen ska den tillagas på rostad torkad chili, men jag
tycker den blir bättre i smaken med färsk, nyplockad. Ställde inte ut
chiliplantorna i landet vilket väl hade gått med den här sommaren. Nu står de
på balkongen i stället och levererar.
Gör så här:
1) Dra ur skaftet på sex, sju gröna medelstora chilifrukter och
lägg på ett bleck med några matskedar olja tillsammans med två medelstora grovt
skurna gula lökar och åtta vitlöksklyftor. Rosta stenhårt på högsta värme. Rör
runt då och då. Det ska bli ganska så svart.
2) Lägg i mixer och riv över en dryg halvplatta (ni vet vad jag
menar när ni köpt dem) palmsocker tillsammans med en rå chili i bitar. Häll
över oljan från plåten och en matsked fisksås. Gör till en någorlunda slät
massa och låt svalna.
3)Ät till Pla kapung (Fisk i burk) i det här fallet makrill i
tomatsås och ris. Enklare blir det inte. Gör en till sats och frys in och sedan
en till och frys in den också för nu har ni fått smak på röran (jättegod till
brässade pakchoi också, äh passar till allt utom pölsa*
*när jag tänker efter vete fan om det inte funkar till pölsa
också!