fredag 22 juni 2007

Ljusaste natten


Klockan har precis slagit om till över midnatt. Trots att det är svarta moln är himlen ändå ljus här i Stockholm.
Med en nyfödd hemma var det inte så mycket engagemang i själva midsommarfirandet. Vi tänkte ställa oss på eftermiddagen och laga en fiskmagesoppa, bara för att känna efter hur en sådan skulle smaka mitt i sommaren. Det slog oss nämligen att det är en soppa som vi bara lagat vintertid, efter snöpromenaden.
Nu räckte det med sillen och den varma matjesen. Lysande smak som en liten "låda":
Portionsformar i porslin sätts in i överhet ugn. Smörjs så det fräser om det med en gnutta smör. Nykokt färskpotatis "dragspelas" i och vid dess sida läggs en eller två hela matjesfiléer. Strö ett fint hackat hårdkokt ägg som en rand emellan och drös över rikligt med gräslök, så in under grillelementet någon minut. Hetta under tiden ifatt en kastrull och släng i 200 gram smör så det bryner omedelbart och med mycket ljud. Nötiga smöret hälls sedan över i formen, det bubblar och hoppar och blir som ett litet smörfyrverkeri över fisken. Ät omedelbart.

På hembygdsgården var det lövat och rosa spunnet socker. En hyfsad majstång också och det som jag mest var ute efter; Två kilo väderkvarnsmalt vete och 3 kilo vattenkvarnsmald råg, två vetekakor och två rågsiktskakor med smak så som de smakade när jag var barn och man fortfarande grävde ner en kaka i sädbingen på magasinet för att bryta till våren vid utsädet som ett offer för bra skörd. Både väderkvarnen och vattenkvarnen ligger här i kommunen och säden är odlad här också, vetet alldeles grått och grovt, rågen fortfarande med doft som av axen.

Slagsida av lax


Man har blivit gubbe när man föredrar den feta slagsidan av lax i stället för den tjocka laxryggen. Nåja, det ena utesluter inte det andra, men hemma spar vi slagsidorna till frukostmat och pepparhalstrar. Idag med en färskpotatiskompott med spenat, tomat och olivolja.
GLAD MIDSOMMAR!!!