söndag 20 november 2011

Jodå Facebook kan inspirera, som Mikael Göransson inlägg i går som blev thailändsk köttfärs idag.Jag visste inte igår att jag längtade så mycket efter den heta thailändska köttfärsröran idag att det nästan blev outhärdligt. Alltså planlade jag kvällen med skjutsningar av barn med besök hos morsan (farsan åkte in på sjukhus på sin 90-årsdag, men är på bättringsvägen) och inköp av extremt nymald köttfärs på Oriental livs på Malmvägen.

En debaclet är att jag saknar thaibasilika så det bleve inte så som önskat, men hett i alla fall och med den där umamisältan som bara en ljus soja och en god fisksås kan ge.

Gör så här för en präktig enmansportion eller för två vid bordet.

Lägg ett nystan glasnudlar i blöt.
Skär en stor gul lök i bitar
Krossa och skär sex vitlöksklyftor minst
Strimla sju stycken thaichilli fint (ja vet att thailändare brukar lägga i en drös hela pepparfrukter, men jag tycker personligen det blir bättre så här)

Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja och fräs vitlöken och gullöken. Ganska omedelbart så klicka i köttfärs. Dela den efter vart som den steker. Häll i rikligt med ljus soja och skvätta över fisksås. Rör i förekommande fall ner några rosetter thaibasilika till sist.

Medan det hela eftersteker en stund på låg värme kokas en liter vatten upp i vattenkokaren. Ta upp glasnudlarna och lägg i kastrull som sätts på högsta värme. Häll kokande vatten över och låt sjuda i som längst tre minuter, beroende på kvalitet och sort.

Servera köttfärsen med glasnudlarna var för sig. Det är hett, det är enkelt och det smakar mer än man någonsin trott simpelt stekt köttfärs kan smaka.

Tack Mikael Göransson för att suktat mig till det jag inte visste att jag suktat efter.