måndag 13 oktober 2008

Kroppkakor Vs Lutfisk

De sköna kroppkakorna började lagas kring början av 1800 talet i Sverige och var alltså samtida med utberedningen av potatis - en slags pirog som vi valt att kalla palt som på fornnordiska är detsamma som "litet stycke".

Så skulle vi äta lutfisk, men jag hade glömt att vi har restaurangpack hemma där filéerna skulle läggas i blöt 24 timmar minst - annars återstår intet i ugnen. Det fick bli kroppkakor istället - med lingon och smält smör - en klassiker Vs en annan.
Detta om lördagen.
Och inte fick vi lutfisken i blöt till söndagen heller så då mötte vi en annan klassiker, Nam pla på Pla kapong med kladdris och Kai kikiet (omelett på thai och en chiliröra på makrill i tomatsås, lime, chili och fisksås).
I kväll ska vi ge ett värdefullt tips på hur kladdris lagas enklare än någonsin. Ett tips som vi prövade igår med största framgång och som kommer från Bangkok och en köksmästarkollega till Rodjana.
Hittills har vi blötlagt riset när vi går till jobbet och ångat och vänt och pysslat på kvällen före servering. Det som i koktid tidigare tog en timme tar nte längre än en kvart och då bara emd en timmes blötläggning.

Så höstgrävde vi och gjorde nästan klart i trädgården den underbara söndagen igår. BNu ska vintern får göra resten, MEN samtidigt utökade vi trädgården med dubbla arealen igår och med en namnteckning. Nu ska vi bygga växthus!