onsdag 20 juni 2007

Fruktfrossa - pollamay - thailändska frukter

Den "hårigt" röda tv är "Na", Mangkood, närmast och längst in th. Longgong på kvist.

Man öppnar en leverans direktinflugen i morse från Bangkok, levererad till dörren - nej det är ingen ny modell av fisk-, grönsaks-, fruktlåda som enkelt beställs och sedan levereras. Det är vänliga släktingar som tar med sig när de varit hemma.
Så kunde vi frossa i "Na" (Rambutan), syrligt söt och frisk. Rodjanas smeknamn är just "Na" (alla har smeknamn i Thailand så att andarna inte ska hitta rätt) friska rödgulbruna "taggar" som ser lite småläskiga ut men som är inte bara vackra utan också mjuka, sensuella tentakler. Tjuvätet ur mangostans blommande inre

"Mangkood" (mangostone) intensiv sötma och med en både småslemmig och mjukt upplösande sexig konsistens, kan vara soggig om den blir för övermogen, bitter i "nöten" många upplevelser "in one stone".
Longgong, potatislik, men som filéar sig själv under skalet, citrus och syra törstsläckare och juiceigt söt.

Mer i påsen från Bangkok?
Nam prig på pla-ra! en mycket jäst trögflytande gegga av jäst fisk och het chili.
Surströmming - där ligger Du rejält i lä.
Mer om pla-ra och det övriga påsinnehållet sedan. Torkat spunnet griskött t.ex

Wangöed - fonetiskt för födelsedag på thai

Så här ska det se ut, plockmat till frukost©Lager

Klockan var vid pass sju i morse och utan glasögon såg familjen ut som figurer i någon slags morgondimma. Och de sjöng för gubben som alltid har svårt att raskt komma på benen efter en natts sömn. Man har med åren fått börja tänja ut sig - sen går det utmnärkt.
Franska korvar, svart kaffe, surbröd och lagrad Primadonna - en bättre start får man inte en födelsedag.
Hellre ett ägg in handen än hundra i redet©Lager

Någon timme senare kom släkt med thaiknarren från Bangkok och då vankades det våra egna kaikem på ankägg som nu mognat till sig en hel del och så kom de med en hel kasse råvaror från marknaden, inköpta igår kväll i värmen och regnets Thailand.