fredag 20 april 2018

En okuvlig viljaDet där med äpplet och päronträdet och att äpplet inte faller långt undan, det tycks stämma. Ibland ser jag mig själv så starkt i mina barn och nu speciellt i lillgrabben och eftersom det är ett sanslöst glapp mellan honom och hans storebror så är igenkänningen där också väldigt stor. Rörelser, tankar, upptåg, senfärdigheten, procrastineringen, den egna världen, agendan och hur allt kraschar när något ändras. Det är helt fantastiskt.


Så ser jag en annan sak hos minstingen, det här hur han inspirerats av det ständiga matpratatet och matlagandet. Han lever sig in något enormt i matkonstens allt sprattel, från hatt handla i affären, klämma på råvaror, värdera, dofta, känna och se om det är prisvärt genom att se kvalitet i förhållande till kilopris, jämföra med annat, läsa innehållsförteckningar och välja ut. Det tar en evig tid när han ska svara för middagen för det gör han ibland.


Idag lyckades jag hejda honom från att sätta igång planeringen med Hamburgare, handskuren pompa, bea, salladsröror och hemlagade mozarellasticks. ”Vi tar det i morgon”.
Anledningen är en välfylld kyl med en tysk biff som jag kom över igår och köpte en rad av, helt fantastisk, tinade sojabönor och haricovert att dressa med fint skuren charlottenlök, sockerrörsvinäger och lite fullständigt smaklös olja.


Så får det vara och så får det bli, burgare à lá August i morgon.
Kylen är dessutom fylld av restgrejer som de går att slå ihop en lunch av, brockoli med rostade solfosfrö, en hemgrillade kyckling som är skuren lite tvärs och kors av och som ligger havererad under plats, ganska mycket nedkokt buljong, lite korv, ostar. Det räcker.

Misosoppa hör naturligtvis till, även i Augusts sushivärld

Visar lite bilder på förrförra veckans Augustjobb i köket. Ingen fick vara i köket, han jobbade i timmar, ris efter alla konstens regler, all misenplace först och sedan montering. Så varsegod, en sushibuffé som var en långresa bättre än den vi kan handla till överpris några trappor ner i sushibaren.
(Kanske ska tillägga att August är 11 år)