fredag 4 maj 2007

Strömming i stället för thaifisk


Mokpla - det är en thailändsk fiskrätt med fisk ångad tillsammans med örter och lök.
I Thailand lagas den här rätten på små insjöfiskar. Strömming är fet och tålig och ett bra alternativ. Rodjana lagade den idag.
Innan någon försöker sig på att laga det här så kravs det en del smakövning. Det handlar om originalthailändsk mat som inte alls är släkt med det turister tar till sig av allt det söta, grillade, soja och fisksåsdoftande. Det här kommer från det salta nordöstra köket och smakar mycket speciellt - otroligt gott tycker naturligtvis vi och konstaterar också att det här är ytterligare en rätt som understryker den ibland skrämmande smakkontakten mellan Sverige och Thailand. Kan Ni tänka Er kräftströmming? Hot,hot,hot - Pet makmaak.

Det här behöver Du:
1/2 kg filéad strömming
3 medelstora gullökar
6-7 små thaichilli
2 grachai (tillhör ingefärsfamiljen, men är mildare och samtidigt mer aromatisk)
1 citrongräs
2 vårlökar
1 knippe dill
2 msk fisksås

Så här gör Du:
Lägg fisken i en bunke. Skär lök, chilli, grachai och citrongräs i mindre bitar och mixa med chillifrukterna. Häll massan över fisken och vänd runt. Skär vårlöken diagonalt i en centimeters bitar och vänd ner. Plocka dillen och blanda i samtidigt med fisksåsen.
Bred ut dubbel ugnsfolie och häll upp fisken. Vänd ihop till ett paket och baka på bleck 250 grader i 20 minuter. Servera med kaonieuw (kladdris) eller "vanligt" ris.

Idag hade vi också en inledande somtam på bordet tillsammans med det älskliga köttet nguea tod, friterat med korianderfrö och vitlök.

Nu är det inte lång tid kvar. Magen börjar ta emot och vara ivägen och vi (allrahelst Rodjana) börjar längta till att graviditeten är över. Nu i maj ska det ske!

Svensk keramikmortel till thailändsk mat


Thaimorteln är kökets viktigaste redskap, kermikmortel med trätstöt. Finns numer även att köpa i Sverige

Vi glömde köpa mortel med oss den gången vi flyttade ihop från Thailand till Sverige.
Lyckligtvis fanns det redan en mortel - nu alltså över tio år gammal - hemma i svenska husgerådet. En i keramik.
Är morteln så väldigt viktig då?
Mer viktig än woken i alla fall, som inte tillhör det urthailändska köket alls.
Morteln gör det!.
Kökets viktigaste redskap.
Den keramikmortel, med keramikstöt, jag köpte tidigt kommer från Thord Karlsson på Gotland. Han garanterade hållbarheten - jag trodde honom inte - den har nämligen en naturligt sprucken klang. Nu har den gått nästan dagligen i alla dessa år och ser fortfarande helt ny ut.
Svenska mortlar är dock alldeles för små för thaimatsproduktion där stora kvantiteter mortlas.
Nyss körde jag underbart doftande korianderfrö till vår hårdstekta marinerade högrev och Rodjana mortlade en somtam med torkade räkor och pärontomater. Mer om dagens middag följer. En middag som bland annat bjöd på svensk strömming i thailändsk tappning.