Den som följt den här bloggen har kunnat få känna doften av omogen papaya, "malakao" som jag och Rodjana med förkärlek kan inta sent efteråt i den gemensamma sängen. Het så det fräser om läpparna, sött, salt, beskt och med himmelska torkade räkor som binder ihop och lyfter den knapriga malakaon till sällsamma smakhöjder.
Här är somtam på kålrot rena lyxen och anses som en verklig delikatess: Fint strimlad kålrot som mortlas med lime i klyftor, vitlök i klyftor, fisksås, hela thaichilli, strösocker, torkade små räkor.
Hemma har vi gjort den här heta salladen på våra egna kålrötter från vår 1700-tals kålgård, små, möra, välsmakande - vilken somtam.
Gott blir det också på vanlig slanggurka om den inte är alltför växthusuppdragen och vattnig (skam till sägandes så är de billiga euroshoppergurkorna bäst, förmodligen besprutade till självlysandets gräns, men hårt knutna, bra frisk neutral gurksmak med trevlig beska) Bilden är en sådan gurksomtam.
2 kommentarer:
Har du lagt upp ett recept på somtam? Jag är jättenyfiken på det där hålet i väggen jag åkte förbi vid Ynglingagatan som hette Somtam. Tror du det kan vara en bra thailändare, eftersom de använder sig av ett så storvulet namn?
Jag får leta en del själv - hittar inget recept. Det kanske ska komponeras. När vi gör en somtam så går det med en väldig fart, papaya, lime, torkade räkor, jordnötter, chilli, fisksås...klonkietiklonketi klart!
Jag meddelar Dig när jag har mått och allt så att jag kan se vad vi gör.
Skicka en kommentar