fredag 21 mars 2008

Nödvändigt vetande

På en nödvändig sida om Thailand, som jag länkar till, gick för en tid sedan en nödvändig matdiskussion hur man får till isbitar i klaris.
En av deltagarna lyckades med stordådet att leta fram en instruktionsfilm i ämnet. Se den här den är nog den bästa instruktionsfilm jag sett sedan den om hur färg torkar på en vägg.

Mer Påskris


Snön gick på diagonalen, stararna var långt borta från den här påsken och jag som tänkt jordförbättra genom att lägga ut balar med torvströ under långhelgen och jag skulle riva upp trätrallarna och ättiksbehandla snorsniglarnas vinternästen så att kålen får växa ostörd efter sådd. Så hade jag tänkt lätta på förlåten och ta fram soffa och bord för att dricka det första vårkaffet i solskenet.
Vi var där och vi tittade oss runt och var ensamma uppe vid vår trädgård. Stegen i snön lämnad gyttjiga spår, ingen tjäle alls.
Om påsken sätter vi påskfjädrar i vipporna från gulriset.
Påskfjädrar är förbrukningsvara hemma hos oss, men inte alltid så moderna.
För femton år sedan gjorde jag ett påskfjädersjobb på landets då enda påskfjäderfärgeri. Ett hantverk som färgar hela torg över hela landet till påsk.
Kalkonfjädrar som färgades i årets innefärger i stora betongblandare och som sedan torkades fluffiga. Binderijobbet gjordes för hand, tre fjädrar i vippan och tio i knippet, hela sommaren, hela hösten, hela vintern - samma monotona jobb.
Det året jag gjorde jobbet, och tog hem fjädrar för fotograferingen någon gång på sensommaren, var innefärgen beige, djuprosa och ljusgrått. I år tycks det vara mer pastell igen.