torsdag 31 december 2009

Sawadee piimai สวัสดี ปี ใหม่ - Gott Nytt ÅrVi har precis haft sjukbuffé här hemma.
Vi inledde med ett dussin av de allra godaste, sötaste, friskaste av ostron. Enda tillbehöret var några droppar saft från stekta citroner.


Så hade vi en varsin hummer naturell, butikskokt.
Till varmt åt vi ett ankbröst var med ett karamelliserat fikon och en sås på charlottenlök, karamelliserat äpple, apelsin, ankfond och grädde.

Vi köper ett dussin ostron till i morgon också - har vi bestämt för att både sluta ett år och börja ett nytt på samma sätt, men kanske bäst för att de var alldeles förbannat prima!

August i hatten - kaoniewkorg på huvudet - men glad ändå


Kladdriskorgen håller riset fuktigt och varmt och ger kaoniew en liten knappt märkbar, men behaglig röksmak.
Igår kväll var det syrade thailändska isterband, saigrog till det mäktiga riset som kräver ett stänk av fisksås och Narog - den aromatiska "kan-inte-klara-mig-utan-kryddan" vars namn närmast kan uttydas som "helvetet". Vid ingången till templen står ofta en port ”Sawaan” och en port ”Narog”, den första är himmel och den andra är helvete. Helveteschillin är kryddad med torkade fiskar som krossats tillsammans med chilli och tamarind och är inte alls något helvete snarare en riktig himmelskrydda (finns att köpa i asienaffären Nam prig Narog)
Hursom igår fick Augustpôjken fatt i den nyss avtagna huvan till kaoniewkorgen som fortfarande var härligt varm. Vips en kockmössa i virkad bambu.
Saigrog, syrad fläskkorv i Thailand