torsdag 21 juli 2011

Mina gröna barn i grön slottsmiljö på Engsö

Mina gröna barn i slottets lövkoja

Just nu sitter vi på övervåningen i en av flyglarna till Engsö slott - för övrigt det slott i landet där spökjägare oftast fått napp - men skit i det, det riktigt dundrar 1700-tal och slottet krumbuktar sig i sin uppåtresliga fyrkantighet med Hårlemans påbyggnation med fjärde våningen - snacka om hus med karaktär!

"Vår" flygel är den gamla trädgårdsmästarbostaden, med nedervåningen på den tiden inredd som arbetsplats med utgång till ett orangeri. Det hade varit roligt att se huset så och se det i original med alla kakelugnar och förmodligen självcirkulerande värmesystem via ugnar till nedervåning och orangeri.

Per Vidlund på Ängsöfisk

Nu huserar Gunilla Söderholm i huset och driver bed and breakfast. Stort mottagande bland katter och en jättehund. Ett skickligt ordnat boende på övervåningen med TV-rum och ett rejält tilltagen sovrum för mig och barnen.

Från eftermiddagens besök hos Per Vidlund som den uppmärksamme förstått jag träffat i ett tidigare sammanhang fick vi en hel låda med rökt lax, rundrökt ål, flatrökt ål,rökta abborrar, rökt gös, rökt makrill och rökta räkor. Den dukade vi upp i frukostköket som tillika är Gunilla Söderholms privatkök och se där vilken härligt ordnad middag vi fick tillsammans med värdinnan.

Det svidande vackra Engsö Slott

Gunilla Söderholm är född på Engsö och har jobbat nära familjen Piper länge likt hennes mamma före henne, en mamma som först var barnflicka för prinsessbarnen på Koberg, senare hos von Rosens och så hos Pipers på Engsö. Pappa var skogvaktmästare på slottet.Sa vi att det spökade? Jag gjorde visst det. I eftermiddags var vi vid en grav uppe vid kyrkan. I den vilar Anders Luxenburg som var gycklare hos Karl XII och som sägs varit den som sist såg konungen vid liv. Om det var Anders Luxenburg eller något annat av de många spöken som sägs husera platsen vi nu sitter på (...Jisses, i detta ögonblick slår klockan midnatt och spöktimmen inleds, håll i hatten,) och som noterats som de starkaste elektromagnetiska strömmar som uppmätts jämfört med alla testade eruropeiska slott, vet vi förstås inte. Undersökningen gjordes 1999 av den amerikanske spökforskaren Andrew Nichols.

Nu ska vi släcka ner och sitta alldeles still och titta upp mot slottet över slottsparken. Sedan ska jag berätta om kyrkan och platsens verkliga ande, historien och tiden.

August kommen ut ur lövträdssalarna till ackompanjemang av bland annat gräshoppssångare

Inflight - Aircraft spotting


Augusts hobby, man kan ha en sådan trots att man bara är fyra år gammal, är att åka till landningsbanan på Arlanda och stå vid inflight så att flygplanen rufsar håret. Här i sällskap av Jordan och Alma