söndag 4 mars 2007

Laab på kokt kycklinglever


Laab - att ätas av njutning och under ett bombardemang av örtsmaker.

Tidigare, i februari, berättade jag om laab, den kött och örtkryddsblandning som jag är så förtjust i, förresten som hela familjen äter med förtjusnning.

Alltid friska örter till och vitkål i klyftor eller gurka i bitar. Dill i lösvikt.


I korgen ligger kladdris, kaonieuw, och på det närmaste fatet också stekt karré av gris som skurits i tunna skivor och sedan fått marinera ett dygn in kylskåp med soja (healthy boy), ostronsås, fisksås, salt, vitpeppar, korianderrot, korianderfrö, socker. Fläsket steks sedan långsamt i olja.

I kväll till middag var det dag igen, het, mustig, ganska saltig, frisk av mynta och faktiskt "söt" av chilli. En laab på kycklinglever. Gör som beskrivs om laab">laab på höns den tredje februari, men byt ut hönsköttet mot skuren lever (obs inte mald eller hackad).

Det "nya" kladdriset hittade vi på Hongkong trading på Kungsgatan i Stockholm. Tidigare har vi alltid köpt i tvåkilos eller femkilos plastpåsar med ris på China Market på Olof Palmesgata. Riset ångkokas och det nya riset var en mycket klädsam överraskning, lätt, ganska anonymt väldoftande.

Och så hittad vi en ny kaoniew, kladdris, som vi inte provat tidigare som som visade sig vara en ny trevlig bekantskap: Thai Sweet Rice från Siam Grains KO-KO. Där finns också en hel del information om olika slags ris.

Grötfrukost på Congee

Söndagfrukost är ofta congee hemma hos oss. Sämsta riset (broken jasmin finns i 2 kg förp. på Willys) kokas med buljong till en gröt – en vattgröt alltså, något som alla födda före 1955 känner till och växte upp med, vattgröt och vattchoklad (fy fan)!
Congee är dock det goda smakalternativet. Smaksätts med "pojkesoja" (Healthy Boy) och fisksås (Tiparos).
Congees närmaste släkting är rissoppa som jag skrev om här!

Jo, jag glömmer nämna att ovanpå morgongröten så strör vi rejält med Moo Yong, torkat rivet sött griskött!

Congee som den serverades i morse var med hackat fläsk som bjuder ett gott tuggmotstånd i gröten och ger mycket smak. Vid sidan om serverades nyskurna strimlor av färsk ingefära och rostad vitlök i olja, ytterligare soja och fisksås för den som vill ha mer sälta och starkare smak och så prig heng, torkad rostad och mortlad chilli som grovt pulver.
Jag gillar congee som får en att vakna. Den här morgongröten håller en i trim ända tills långt efter lunch så risken är att man hamnar i ofas och blir hungrig först på eftermiddagen och sedan trycker fram middagstiden till europeisk standard framemot 10 på kvällen.
Det slog mig att congee vore bra för vasaloppsåkare att bunkra med, men det gjorde de nog inte?
Detta mina vänner bara för att hemma i Thailand äts det när man är hungrig inte efter klockan – det känns ju naturligt. Utspädd blir congee en Kao Tom - rissoppa. Härligt