torsdag 1 december 2022

När papperskorgarna togs bort kom råttorna

Eric Anjou var en ledande trädgårdsarkitekt för långt över 60 år sedan. 
Han ritade den fina lampan som nu är placerad på vårt torg. 
(Återkommer om denne trädgårdsarkitekt längre fram)

Vad händer om man tar bort papperskorgarna vid ett torg i ett bostadsområde? 
Tanken från ansvariga är att ”folk ska källsortera istället för att slänga osorterat skräp i papperskorgar”. Så dumt! 

 Vi har fått ett nedskräpat torg och inte nog med det, på torget pågår samtidigt en bekämpning mot råttor. De har varit ett problem och boar längs med husgrunderna och häckar i häckar och planteringar. 
Om sena kvällar pilar de fram och åter över torget, stora som småkatter. 

 För ett år sedan ringde jag kommunen som hänvisade till områdets förvaltare, samma förvaltare som nu fått för sig att ta bort papperskorgarna så att skräpet istället kastas på marken och föder och drar till sig fler råttor. 

 Vi bor vid ett trevligt torg med planteringar och soffor. Förr var det mer ”myllrande” än nu med både Konsum och Ica och en bra fiskaffär av gammaldags snitt med vattensköljt fönster. 

 Idag har vi en butik av typ kvartershandel som har ganska mycket i övrigt att önska, men har fördelen att attrahera med grönsaker som är oundvikliga i bengalisk, pakistansk och indisk matlagning. Här finns en fotograf av gammeldags studiosnitt, som sådan utrotningshotad men av ytterst kulturellt värde, en veterinär, Sollentuna Veterinärklinik  med fantastiskt bemötande, en damfrisör och en studio för fotvård
 Här finns också en krog "Hägges" som är trivsam och en snabbmatssylta som lagar thaimat av helt fel råvaror (återkommande har jag påpekat sådana företeelser, men det är ju bara att låta bli att handla där om man inte gillar stället) 
Här finns också två secondhandbutiker, den ena "DaCapo" med fantastiskt fina kläder av hög kvalitet och den andra "Barnens Hopp" som är välskött och fin. 

 I alla fall ett torg, fortfarande av ett stort värde, ett torg som också befolkas av skolungar som tar en paus på väg till och från skolan och sitter på sofforna och tar en paus med godis eller läsk från butiken. 
 Jag själv går gärna ut och njuter en cigarr när solen tittar fram. 

 Detta om vårt torg som skulle kunna utvecklas, men just nu går utvecklingen kräftgång. Sedan papperskorgarna togs bort och även askkopparna har vi fått högar av skräp, halväten mat i inknölat vaxat papper, högar med fimpar, läskburkar, svarta, blå och rosa påsar med hundskit.