lördag 29 november 2008

Thailand och omvälvningsförsökenJag vet inte vad jag ska tro. Har inte varit i Thailand sedan februari och mina thailändska vänner som har politiska förtecken är upptagna av både sig själva och aktiviteterna i Bangkok verkar det som.
Jag stöder demokratirörelsen PAD men på sista tiden har jag blivit väldigt delad. Dels för att det verkar som att rörelsen tagits över av stollar som är villiga att offra sitt och andras liv för att störta sittande regering och det påminner om dårarna som efter Kårhusockupationen skrek ut i megafoner att de uttågande studenterna skulle tåga mot Operan och ockupera den. Senare kom kontraorder vill jag minnas och då var det centralstationen som blev målet.
Det som sker i Thailand just nu är självfallet större, farligare och mäktigare.
Dels tycker jag det är viktigt att själv respektera demokratiska spelregler om man sätter ordet demokrati i namnet. Jag ser ingen skillnad mellan PADs kuppförsök och tidigare militära kuppförsök för jag kan inte inbilla mig att PAD har mer än en fraktion av befolkningen med sig. Glöm inte att Thai rak Thai hade stöd av 60 procent av befolkningen och att sittande regeringen är ett derivat av detta.
Rapporteringen här i Sverige är påver i förhållande till att minst 250 000 svenskar varje år reser till Thailand. Bästa rapporterna just nu utöver radio och TV över nätet, samt comunitylänkar här till höger är ging och Maleé. Hon tycks sitta i realtid och rapportera och med ständiga uppdateringar.
Den gula färgen har PAD tagit till sig och det kan vara förädiskt opinionsmässigt. Gult är kungens färg och frågan är hur länge PAD kan snylta på kungamakten oavsett att de stöder den.