söndag 9 juli 2017

Det bästa trots att det är mitt i juli, Musslor med pompa!


Varje gång vi kör det här racet här hemma slås vi av hur enkelt det är och hur förbannat gott, inte minst för påbyggnaden av allt pyssel kring bordet, samtalen kommer igång och det blir aldrig ansträngt eller konstlat.
Alla hemmavarande barn kring grytan och Kristina och jag, en bit gott gårdagsbröd, musslor och pompa.Gör så här, det är lättjobbat:
Häll alla musslor i en gryta med iskallt vatten.  Två stora nät till fyra pers. Låt simma omkring i isvattnet en halvtimme.
Syna vart och ett, skrapa bort skägg och orenheter och kolla att musslorna är hela och att de öppna sluter sig vid lite knackningar. Kasta alla dålig och trilsket öppna.
Hacka en gullök och fräs i smör i en stor vid gryta. Lägg i några kvistar timjan. Häll i musslorna, lägg på lock och skaka.Efter en halvminut överhälles en halv flaska vitvin eller matlagningsvin (mest för syrans skull).
Låt koka upp och rör runt försiktigt. Låt koka tills musslorna ligger vidöppna. Ta upp med hålslev och koka ner spadet till hälften. Glöm inte bort pommes fritesen.
Sila spadet i silduk eller chinoise. Koka upp igen och häll över lika mycket grädde som vätska. Låt få ett uppkok och häll sedan i alla musslor. Rör runt, häll upp och servera.
Stora servetter till var och en.
Så gott!