onsdag 31 januari 2024

Jag gick två timmar. Fastfood & Café & Restaurant Expo 2024 levererar

Aive vatten, mässans bästa  Här med två av de fem 
som jobbar med detta fjällvatten Björn Forsberg t.v och Marcus Hedman t.h

Vilken gryta av rörelse, matos, vänliga leenden och smakprover. (Typ många tjocka människor, andra inte, men kommer att bli!)

Det handlar ju om fastfood, inte alltid det bästa när det kommer till nutrition. Merparten av alla utställare framhåller att de är kloka miljöval, att det är mat utan tillsatser (!?!?)  och att det är mat framställt av kloka råvaror (!?!?!?)

Resonemangen faller ju redan på miljö, tillsatser, och råvaror! Det är ju fastfood det handlar om, inte sällan prefabricerat, inte sällan långa transporter, inte sällan förpackningshysteri, inte sällan importerat kött, inte sällan med tillsatser...inte minst socker för snabba kolhydrater.

Mässans med ogjorda väder, Robusta 100%

Men fan, det är ju gott ju! Det är svensk mathandel i ett nötskal, ett bibliotek av lockelser och av storproduktion. Inte minst lockelser av kaffe, alla stora märken var där och så några mindre rosterier - ingen kunde servera mig en kopp riktig 100% Robusta från Indien, enda stället jag hittar för detta riktiga rävgift (?) och bästa kaffesort är Sibyllans te och kaffehandel på Sibyllegatan i Stockholm, tyvärr svindyrt, men jag får det malet exakt så som jag vill ha det till min lilla bryggare. 

Alla stora underleverantörer till fastfoodmarknaden är självklart på plats, ni vet de där stora som Kronfågel jämte andra fågelproducenter, Scan jämte andra köttproducenter och så vidare. Mycket danskt och där står säljarna och intygar den goda djurhållningen som absolut motsvarar svenska konsumenters krav - provsmakade en kalvribb som var helt fantastiskt. Det är ju det jag skriver: "Men fan det är ju gott ju." Pizzor, korvar, flatbreads, soppor, juicer och andra drycker.

Efter fem tusen steg tog jag min Mats ur skolan och sitter här nu och rekapitulerar. Vad fastnade jag för i detta enorma utbud utöver en massa härligt folk och leende välkomnande säljare i stånden? Jo jag fastnade för ett vatten - ni vet ni som varit i fjällen och man är helt slut efter tusentals steg i fjällterräng och sätter sig på knä vid en frisk fjällbäck och tar kåsan och öser upp det mest välsmakande och friskaste vatten. Exakt så, vatten från en kallkälla i fjällen norr om Gällivare, "Aive" från fjället Hirvasåive. Ett vatten med lenhet i munnen, en rund och frisk fjällbäckskaraktär med en precis lagom sälta, bästa och renaste vattnet helt enkelt. Det där vattnet, om jag ska vara krass, det blev dagens clou!

Nu vilar jag benen en stund hemma i soffan. Skönt.

Varför bjuds Macron på bea till pyttenDe allra flesta tidningar har hakat upp sig på att Macron i morgon på Studentafton i Lund bjuds på pyttipanna med bearnaisesås.

Jo, för att det är en gammal tradition sedan Dronning Margrethe var föreläsningsgäst. Sedan dess har en rad presidenter och kungligheter, skådespelare och kulturpersonligheter varit gäster. Till och med jag har varit där två gånger som föreläsare, deltagare, moderator och sidekick.

Här är historien om pytten och bean...

...och här lite mer om Mannerströmeventet jag hade förmånen att få ratta som moderator.

För den som är nyfiken på ett till event jag var delaktig i så går det att läsa om här. Då handlade det om Astrid Lindgren!