måndag 15 januari 2007

Mungbönor som dessert


I Thailand går uppfattningen om desserter stick i stäv mot vår svenska föreställning om hur det ska smaka. När thailändare ska härma europeiska konditorer blir det krämigt, sött, sliskigt, överdekorerat och helt utan finess i både smak och form. Deras egen dessertkonst är förvisso formrik, men med ingredienser vi inte skulle drömma om att laga efterrätt av; bönor, ärtor, massor med äggulor och så med sälta i och i undantagsfall med chilli (syrliga frukter doppas i en blandning av socker, salt och torkat rostad krossad chilli: "Prig greua").
Sockerlag är den viktigaste ingrediensen i många thaiefterrätter jämte kokosmjölk. Kondenserad mjölk serveras med söta brödskorpor och som sås till glass.
Första gången jag åt glass i Thailand för en massa år sedan så gick jag fram till glassvagnen sugen på en våffla med glasskulor – jag serverades glasskulorna i korvbröd. Och jag åt och det var gott. Som idé kanske besläktat med den med kokosboll och fralla?
Men nu ska det handla om desserten på mungbönor, bönor som flitigt används i thaimatlagningen ofta på dessertsidan och ibland geleade, rivna, som mjöl eller som här splittade och skalade.
Rodjana tog sig ett ögonblick av sin tid och tänkte efter hur hon brukar laga den:Det är behöver Du:
2 dl mungbönor skalade och delade i halvor
vatten till blötläggning

lätt sockerlag:
1 liter vatten
3 dl socker
potatismjöl till redning

Sås:
2 dl kokosmjölk (absolut inte light)
1 krm salt

Så här gör Du:
Bönorna sköljs och blötläggs i vatten över natten
Lägg bönorna i ett durkslag, Koka upp vatten i en kastrull under durkslaget och låt ångkoka under lock tills bönorna är mjuka. Vänd runt emellanåt så ångan kommer åt överallt.

Koka upp vatten till sockerlagen och vispa i sockret så att det löser sig. Rör ut ca en msk potatismjöl i lite kallt vatten och vispa ner i den heta sockerlagen så att den blir simmig.
Vält ner de ångklokta mungbönorna och rör försiktigt, ställ att kallna.

Koka upp kokosmjölken med saltet och ställ att kallna.

Vid serveringen skedas sockerbönorna upp i en skål och kokosmjölken strilas över.