söndag 10 mars 2019

Tio steg till valkig pannkaka i ugnen



Exakt så här, valkig, krämig men fast, något litet saltig, frasig i kanterna och på viggarna, bacon till och rårörda lingon:

1) Ta en stor bunke, Sikta fyra deciliter vetemjöl av hög decibel. 
2) Sätt ugnen på 225 grader. 
3) Mät upp sex deciliter röd mjölk och vispa klumpfritt. Låt stå i 20 minuter för att svälla. 
4) Vispa sedan ner sex stora frigåendeägg. 
5) Sätt in långpannan i ugnen.
6) Kör ner ytterligare fem deciliter röd mjölk i smeten och rör slätt med några nypor salt.
7) Släng in 45 gram iskallt smör i långpannan. Det ska hoppa och fräsa. Stäng luckan ett ögonblick och ta sedan ur långpannan och se till att smöret dansar runt även på de höga kanterna och att hela pannans botten är smörsmittad.
8) Häll över smeten och gör det i en cirkelrörelse från kanterna så att smöret skjuts in mot centrum.
9) Sådär ja! Balansera in långpannan i ugnens mitt och sätt tajmern på 25 minuter. Grilla lite bacon under tiden eller läs tidningen. Förutsätter att de rårörda lingonen redan är råa och rörda.
Äh, kör fem minuter till, kanske sex. Pannkisen ska se ut som på bilden, den bilden är ett rättesnöre i sista delen av processen.
10) Ta ut och låt vila lite innan pannkakan delas upp i portioner. Slåss sedan om de frasiga hörnorna väl medvetna om att mittbitarna bjuder krämighet och betydligt mer pannkakssmak.

PS Komplettera gärna med hastigt stekt svartkål med citron eller smörsvängd spenat. DS