fredag 7 oktober 2022

Så dyker den upp, en gammal skrift av min penna (Halda) från 1977

Den har ju en viss aktualitet ändå, tänker jag nu när den dyker upp på Vallentuna bibliotek. 

När jag hunnit halvvägs i min akademiska karriär och fått min BA i Norge passade jag på att tjäna lite pengar hemma i Sverige. Var tjänstledig under studierna från Huvudstadspress som hade 18 lokaltidningar runt om och i Stockholm. Norrortstidningarna hade blivit tvådagarsutgivning och jag gick från sport till mer kultur. Året var 1977 - jisses, det är 45 år sedan, slår det mig. 

"Skrynkligheten framgår av texten jag länkat till nedan"

Kom överens med en av huvudredaktörerna, den paranta Irja Jansson, att skiva en serie artiklar om de mest intressanta kyrkorna norr om Stockholm. Minns att jag hittat en målad madonna i almträ som var så inihelvete vacker och det blev utgångspunkten och grunden till själva idén. Så var det och Irja tyckte att så skulle det få bli.

Betade av en hel rad kyrkor, de där gamla från 1200-talet och framåt några decennier, nagelfor deras dolda skatter eller snarare lyfte fram det som moderna människor inte ser, går förbi, eller kanske inte förstår. Oj så präktigt det låter, men så var det!

Så kom Irja Jansson och frågade mig om vi kunde göra ett särtryck av alla artiklarna och det ville jag självfallet. Särtrycket tror jag gick till alla som ville ha det, eller om det skickades ut till prenumeranter.

Nu 45 år senare ligger det här särtrycket på Vallentuna Bibliotek. kul.

21 november 2021 åkte jag med några vänner till Österåkers kyrka i jakt på en vapensköld som skulle betittas. Då slog det mig att jag kunde en massa om kyrkan, kunskap försvinner inte så lätt. Kyrkan var med i serien jag skrev.