fredag 28 november 2008

Biff med lök - Hur var Er lunch?

Stekgrad

Det är så viktigt med gemenskapen under lunchen och över maten, samtalet, pausen från det invanda, planerna, fantasierna, det fria utloppet. Samlas man dessutom på Bistron över en klassisk biff med lök så är fredagen räddad.
Vilka vi är?
Ja...kom dit en fredag och kolla, vi har det runda bordet i mitten av lokalen för att synas.

Tysk blodkorv och tryffelstuvad savoykålFlera dagar nu har vi ägnat åt tryffel både på krogen och hemma och då är det kombon tryffel, savoykål och grädde. Häromdagen tillsammans med en härlig blutwurst som Gunilla och Heini överraskade oss md för en tid sedan och som sedan dess fått bida tid i kylen i väntan på rätt tillfälle.

De sura livet hos Tabberaset - om att misslyckas med surdegen

Det är något i luften hemma hos oss som får surdegar att gå åt helvete.
Satte en första surdegskultur för någon vecka sedan, den attackerades av bananflugor och fick slängas. Djädra flygfän som det är så fullt av överallt. Satte en annan kultur för tre dagar sedan, men den möglade och trots att den doftade bra denna morgon och var resligt och fint pösigt bonerande så kastade jag den.
100 g vindmalt rågmjöl, 100 g rårivet äpple och 150 g vatten - är det någon som förstår var det går fel?

Börjar se ett formmönster hos F/L

Carpaccio på dykplockade pilgrimsmusslor från Fröya med tryffelvinägrett, blomkål i olika texturer, krispigt bröd och olivolja från Ivar Günther på olivlunden Le Mas d'Ecole och brynt smörpulver

Det är så rasande elegant.
Jag gästade Frantzén Lindeberg med trevligt sällskap på onsdagskvällen för att äta tryffelmenyn. Som vanligt när jag åkte hem tänkte jag att det här kanske var något av det bästa jag ätit. I alla fall är nivån sanslöst hög.

Oxhögrev från Nebraska pocherad i tryffeljuice och ankleverfett under tre dagar, rostad hokkaidopumpa, rostade pumpakärnor, saltbakad potatislök från Linnés Råshult glaserad med märg samt stekjuicen kryddad med 25-årig balsamico traditionale och tryffel.

Jag ska inte gå in närmare på allt det som överraskade mig (de nya amuserna, högreven som var outstanding, marulken med bönor som var perfekt) utan det som slog mig var det enkla formspråk de använder sig av i presentationerna. Jag har aldrig varit på en krog tidigare som så konsekvent arbetar med formen.