fredag 26 mars 2021

Nu blir det säkert dillkött på kalv...eller nåt annat


Det är liksom sådär jämt, att jag luskar runt i affären när få andra handlar. Pustar bak ett alldeles för tätt munskydd och med helt immade glasögon. 

Så dyker det upp något som är hyperintressant och som får mig sysselsatt i köket i många timmar - som senast med oxruladerna. (åt dem mikrade till middag även ikväll, lysande gott).

Den här gången var det ett blont stycke kalvhögrev till hyfsat pris. 

Blippade direkt och ångrade intet samtidigt som det började snurra i huvudet hur gott det kommer att bli, en chili...nej för katten alldeles för fint kött, en mustig gryta? Njaä, grillade skivor brukar ju bli bra men det blir självklart dillkött med hög syra.

Plockade bort plasten så får den mogna på tallrik några dagar i kylen, kanske längre. Ser fram mot den middagen, eller snarare dessa middagar.

Rejäla oxrulader en vanlig torsdag Jag har inte lagat oxrulader sedan 2005-2006 då jag skrev  "Järnspisar hackekorv och tabberas". Nu gjorde jag det igen och undrar varför jag väntat så länge? Jo för att det är lite meckigt. Inte så svårt, men det tar tid.

Bryning


Gick en genväg och handlade stora lövbiffar som gick att banka ut lite ytterligare. Strök med fransk senap och rullade in en ansjovisfilé, några stavar morot och några stavar rättika, förslöt med tandpetare.

Bräserar i renbuljong

Mycket smör och så lite olja så inte smöret brinner sönder i en het stekpanna. Ruladerna fick bryna ordentligt och placerades sedan i en stekgryta med renbuljong!  Satte nämligen ett riktigt renbuljongkok när vi köpte en hel ren förra året, massor med goda märgben som fick rosta tillsammans med rotsaker och sedan puttra i ett dygn, silades och förpackades i halvlitersbunkar för frysen.

Ruladerna fick sedan puttra försiktigt i en dryg timme.

Potatispuré, pressgurka, gräddsås och lingonsylt som tillbehör.

Jättegott (med kött som bara smälter i munnen och har fantastiskt mycket smak!)