torsdag 24 januari 2008

Tom (jam wunzen), salmon, gong


Det är inte något problem det här med att utelämna kolhydraterna - men jag är ändå ganska trött på att välja.
Rodjana är synnerligen behjälplig (man kanske kan förstå varför).
Gjorde en klar soppa idag, bara lättare redd med en knapp matsked makampeak (tamarindpasta).
Koka upp en fiskbuljong med lök, citrongräs och limeblad, krydda med fisksås och syra buljongen med makampeak. Ha kuber av lax eller annan fisk reda tillsammans med skalade, rensade råa thairäkor, halverade körsbärstomater, vackert skuren salladslök och myntablad samt tre thailändska chilifrukter. När buljongen kokar så lägg i ett knippe glasnudlar (gjorda av mungbönor så de klarar kolhydratsvakten). Lägg sedan i rask tempo ner först fiskkuberna, sedan direkt räkorna och sist löken och de söta tomaterna och myntan.
Soppan har en chilistyrka som är betagande och en väldigt hög syra som bryter exakt mot sötman i tomaterna och den slanka löken. Dessutom är soppan väldigt matig med de rejäla bitarna av fisk och räkor. Pröva den.