måndag 2 april 2007

Hetare kärlek finns inte!


Vi har en spädgris hemma. Den ligger i kylen och tinar så smått men var nte riktigt färdigtinad för att lagas i eftermiddag. Egentligen hade vi tänkt att lägga den på galler efter marinering och sedan låta den gå på lågvärme i många timmar och ständigt lacka den med marinaden. Nu blev det inte så. Jag styckar den istället i morgon och gör en rulle av den och steker långsamt med örter. Rodjana stack iväg och köpte en lagom blandning seafood för en yam wun sen taleh. Det är en rent förtjusande rätt rätt tillagad. Har försökt att beställa den på krogen, men det går inte jag blir ständigt lika missnöjd - det blir jag förövrigt på allt thailändskt om jag händelsevis beställer.
Hemma blir det dock lyckat.


För mer om thailändsk seafoodsallad läs här
Nu handlar det om att lägga till glasnudlar. Mer om glasnudlar läs här och här och här...förbaskat mycket glasnudlar jag skrivit om!
Plocka fram 20 thailändska chilli (det här blir starkt så innibomben!!!) och 4 stora klyftor vitlök. Lägg i mixer och häll över en halv dl fisksås. Mixa till smått. Koka upp vatten och blötlägg under tiden ett paket glasnudlar. Skär två gula små lökar i tunna båtar och skiva två "stänger" bladselleri, plockas också det som finns av selleriblad ur ett stånd. Klyfta fina klyftor ur en tomat. Förhoppningsvis har seafoodblandningen tinar nu, den med bläckfisk, hjärtmusslor, blåmusslor, krabbkött och räkor.
Fyll på med ett rejält gäng nyskalade räkor eller stora konserverade. Lägg nudlarna i det kokande vattnet och rör runt. När det mjuknat efter en halv minut så hälls "sjöfrukterna" och räkorna i. Sila ifrån i ett durkslag och häll över i en bunke. Häll på chilloiblandningen tillsammans med tomat, lök och selleri. Klipp nudlarna lite vilt med en sax och blanda. Lägg upp på ett fat och servera.
Vi åt för en timme sedan och de värsta konvulsionerna i munnen börjar lägga sig. För oss har det blivit starkt beroende. Vi måste helt enkelt ha den där värsta hettan så att det känns att man har ätit. I morrn blir det spädgrisrulle med thaitillbehör, ris och nam prig pau!

Fjädrar sig i tid


Jag lyckades för första gången, någonsin tror jag, att pricka in påsken.
Det kan vittna om en viss sysslolöshet om man tänker negativt eller kanske en ökad effektivitet. Och när jag skriver om att "pricka in" så handlar det om att få in påskriset i tid tillräckligt för att bladen ska bildas och blommorna blomma. Vi har en körsbär alldeles vid kolonilotten och av den klippte vi grenskott för några veckor sedan och satte i vatten.

Körsbärsblommorna kläder grenarna vackert samtidigt som det blommar i Japan.
Och så har jag flera plastkassar med påsvippor, fjädrar alltså. De är lite otidsenliga i färg för påskfjädermodet växlar visst varje år. Det fick jag reda på när jag gjorde ett jobb på landets enda producent av påskfjäder. Det är massor med år sedan nu och verksamheten har konkurrerats ut av importerade billigare fjädrar. Då var det en stor betongblandare som gick med färgmedel och kalkonfjädrar. Sedan bands vipporna ihop med ståltråd för hand, tre fjädrar i varje vippa och tio i knippet.


Och det var Nisse Peterson som plåtade jobbet. Jag tror det var för någon "desajntidning" eller inredningstidning eller rent av en mattidning till påsk. Vi fick med oss några kassar fjäderknippen i olika färger för plåtning; grått, rosa, beige och riktigt orange. Sedan under påsken tittade vi på Hötorget och det badade i dessa färger och då förstod vi vilket djädrans arbete det var som utförts helt för hand däruppe åt Rimbohållet nordost om Stockholm. Hundratusentals vippor.
Jag tycker det är lite fint att i begränsad omfattning ha dem i de blommand körsbärskvistarna.