lördag 10 februari 2007

Glasnudlar när alla är upptagna


Lördagsmiddag, splittrad, en unge sover, en unge hemma hos kompis, stora ungarna ute med sina respektive, tabberaset och fru lagade då en nudelsoppa. En härlig kwaytiao med rester av den rostade kycklingen försärkt med ättikssprit, rostad chilli och fisksås.

Så fick vi tag i små stånd pakchoi idag vid en promenad till butiken och då kändes det att vintern är över oss. Varför då undrar man? Jo för att vi köper pakchoi. Den brukar vi ha gratis i mängd för i vårt "moderna" trädgårdsland (i motsats till min 1700-tals kålgård som jag ofta återkommit till) brukar vi varje vår sätta 200 stånd pakchoi under odlingsduk. Snacka om att vi äter pakchoi. Jag är ju en så obegåvad odlare att all pakchoi blir klar samtidig också - ska ändra på det till i sommar - en sak är säker, vi har tunnor med härlig kimchi.

Nudlarna till dagens heta kwaytiao kommer från Kina, på thai kallas de "kwaytiao sianghai". Stora 20 cm genomskinliga rundlar som vi bryter ner i kokande vatten och som då rullar ihop sig. Tillverkade av mungbönor och alltså släkt med glasnudlar.
Det här är God Spis!

2 kommentarer:

Annette sa...

OK: 1700-talskålgård. 200 stånd pak-choi. Och en del annat gissar jag.
Hur stor är tomten?

Lagers tabberas sa...

Annette:
Kålgården med kulturarvsväxter hör naturligtvis inte ihop med pakchoi. Det är två olika trädgårdar. Kålgården med utelsutande växter som hölr 1700-talet till är på 80 m2 odlingsyta. Sedan har vi en nästan 100m2 odlingsyta för modernare växter och där tillsammans med bland annat majs, högavkastande potatis, jordgubbar etc, där sätter vi pakchoi. Snart är det dags. Har fått tag i kronärtskockor som sås denna vecka tillsammans med en del fröer av perenner från samma tidsepok. Linnés krolliljor (frö från Hammarby) bl.a.
Kommer eventuellt att ha 80 m2 till i vår och sommar. Köpte en liten stuga från en kolonilott, men vi fick inte tid att flytta den så för att ha gott om tid så kommer vi att odla även på den lotten och då har vi bestämt att det ska bli majs. Den majs vi sätter på stora lotten drar jag upp några veckor innan jag sätter ut den så att den får en bra start. Majsen på stuglotten ska vi sätta direkt i jorden för att få fram den lite senare - thats it!