måndag 2 april 2007

Fjädrar sig i tid


Jag lyckades för första gången, någonsin tror jag, att pricka in påsken.
Det kan vittna om en viss sysslolöshet om man tänker negativt eller kanske en ökad effektivitet. Och när jag skriver om att "pricka in" så handlar det om att få in påskriset i tid tillräckligt för att bladen ska bildas och blommorna blomma. Vi har en körsbär alldeles vid kolonilotten och av den klippte vi grenskott för några veckor sedan och satte i vatten.

Körsbärsblommorna kläder grenarna vackert samtidigt som det blommar i Japan.
Och så har jag flera plastkassar med påsvippor, fjädrar alltså. De är lite otidsenliga i färg för påskfjädermodet växlar visst varje år. Det fick jag reda på när jag gjorde ett jobb på landets enda producent av påskfjäder. Det är massor med år sedan nu och verksamheten har konkurrerats ut av importerade billigare fjädrar. Då var det en stor betongblandare som gick med färgmedel och kalkonfjädrar. Sedan bands vipporna ihop med ståltråd för hand, tre fjädrar i varje vippa och tio i knippet.


Och det var Nisse Peterson som plåtade jobbet. Jag tror det var för någon "desajntidning" eller inredningstidning eller rent av en mattidning till påsk. Vi fick med oss några kassar fjäderknippen i olika färger för plåtning; grått, rosa, beige och riktigt orange. Sedan under påsken tittade vi på Hötorget och det badade i dessa färger och då förstod vi vilket djädrans arbete det var som utförts helt för hand däruppe åt Rimbohållet nordost om Stockholm. Hundratusentals vippor.
Jag tycker det är lite fint att i begränsad omfattning ha dem i de blommand körsbärskvistarna.

Inga kommentarer: