söndag 23 november 2008

Hemma i chillihettanRodjana serverade en liten, liten hårt dinkelmacka med ishavsrom, rödlök och ansjovis.
Sedan behövde vi chillihetta. Har inte ätit stark mat sedan i onsdags och det är alldeles för länge för en som är beroende. Då var det en riktig somtam med fementerade, mortlade, risfältskrabbor (sötvattenskrabbor, "Po Kem" =salta krabbor).
Idag åt vi lunch på Stinsen utanför Agassi, mikrad mat för annat än knappt ätlig mat går inte att få i detta norra storstockholms näst största köpcentrum vilket är påvert. Med knappt ätligt menar jag att det hygiensikt är OK, man dör inte. Nu var det begynnande snöstorm utanför och orken tröt efter att ha jagat och köpt vinterskor åt två tjejer, mössor och vantar och lite till grabben. Utmattade och hungriga satte vi oss ner med en vegetarisk paj, en thailändska (nåja) kycklingspett med tomatiserad bulgur, en lasagne och en räkmacka. Bukfyllan satt i tills nyligen då vi delade en Jam wunzen gong, en varm sallad på glasnudlar med bladselleri, lök, räkor och rostad chilli.
Nu har hettan hunnit lägga sig, men vi märker fortfarande att vi ätit och det är fantastiskt. Tänk vilken utvecklad asiatisk snabbmat i jämförelse med det mikrade till lunch i Sverige 2008.

Bjuden anklever utanför menynSå ska en slipsten dras - sa en överraskad Rodjana efter Edsbacka Bistro igår kväll och så ska gäster skämmas bort.
Jag tror inte det finns någon som är så patologiskt förtjust i anklever och som dessutom vet hur den ska behandlas och tillagas/tillredas/marineras/stekas/serveras, till och med på Edsbackas eget sätt efter tiden i kalla köket för länge sedan.
Så fanns den inte längre på menyn, vilket man kanske kan förstå.
Hurusom rapporterar Rodjana från gårdagen att hon överraskande nog fick anklever på bordet obeställt och som överraskning. Min blygsamhet förbjuder mig att berätta vem som låg bakom överraskningen annat än att Bistrons hovmästare i allra högsta grad var en förtjust genomförare.
-Havsabborre följde med brässad och stekt endive i apelsinsås och till min förtjusning var fiskfiléerna vända i stötta korianderfrö, en väldigt underskattad krydda till fisk, men som vi använder mycket av hemma och då även till rött kött.
-Jag glömde klassikern, Bagarbysoppa som varit på Edsbackas meny så gott som sedan starten. Varm chokladbakelse följde med vaniljglass. Det räckte för nära samvaro med Timmy i två och en halv timme. Härligt!