onsdag 11 juni 2008

Vikentomater - slut före Markaryd

Dessa dignande fat med tomater från Viken hämtade vi hem precis innan vi körde de 60 milen till Stockholm.
Mats Olofsson, Vikentomater, har 83 olika slags tomater i år och av de mest välsmakande och mest varierade sorter man kan tänka sig.
Butiken vid växthusodlingen "bullar upp" med ett bord som närmast kan betraktas som ett godisbord.När mina barn plockat åt sig ett kilo, minst, var har de att äta i baksätet, men det brukar vara slut före Markaryd.
Själva har vi inte bara inkapslad god smak utan också något vackert att titta på. Vi lägger upp i de vackraste faten och tomaterna är bättre än blommor. De fullkomligt lyser i svensksommarens blåtimmar som om våglängden i färgen krockar med med midnattsljuset.
De allra mest mogna tomaterna tog jag och snittade. Sänkte ner i kokvatten och flådde.
Samtidigt fick en halv centimeter fin olivolja börja vandra i en stekpanna. Penne rigate kokade med motstånd och fem vitlökar slank ner hackade i oljan. Så kramade jag sönder tomaterna med kärnhus och allt - det fräser och hoppar och lever fasen i pannan. Några matskedar smaklig buljong, salt och vitpeppar. Lagom tills pastan är så gott som klar välts den ner i såsen och blandas.
Serveras med nävar av nyriven parmesan.
En annan idé här från ett tidigare besök!Det slår oss att sist vi var i Viken var i september förra året - då såg det ut så här

Ordlös onsdag
Fler ordlösa onsdagar hos Nejma