söndag 4 november 2007
Torkade Vikentomater och tomatsoppa med aioli
Vad gör man när man får en hel låda för 50 spänn av de mognaste plommontomater man kan tänka sig och dessutom giftfritt odlat med en del av sommaren inkapslad.
60 tomater delade vi och torkade över natten i ugnen till små umamibomber att slänga i käften när man lä'ngtar efter smaksmatter.
Resten räckte till en helt underbar tomatsoppa baserad på fiskbuljong (!) med några droppar äkta vit tryffelolja. Tomaten fick brässa i sin egen sft på mycket svag värme och kördes genom sikt så att köttet pureades. Ett par gula lökar kokades fint skurna tillsammans med vitlöksklyftor i fiskbuljongen och mixades till skum med tomaterna före servering.
Ni som följt den här spalten vet att vi vurmar för fiskbuljong som soppbas och att vi hämtat hem thailändska kockars metod att koka både grönsaker och fågel i fiskbuljong - tuppar blir rent gyllene för att inte tala om buljongen som koket resterar i.
En handslagen majonäs med vitlök till och så finskt surbröd och några flisor torkad tomat av samma släkte i soppan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar