fredag 17 juni 2016

Surt och kallt, men det ordnar sig i köksträdgården


Förra odlingsstället var nedlusat av sork, mördarsniglar och grannar som stal det man odlade. Här är det bara koltrastar och vinbergssnäckor som ställer till djävligheter.
Snäckorna har ätit sex av tolv svartkålsplantor, nio gurkplantor, tre jättemelon och fem brockoli. Nu gör jag upp med dem, för de drar i horder in över kökslandet. Knäcker dem alltså bokstavligen.
Koltrasten är framme så fort jag satt ner en ny planta för då kommer maskar upp till ytan. De sprätter upp det jag planterar och riktigt gräver sig ner i täckodlingen.

Annars då, jo vitlöken som såg så stolt ut i vårvintras har vikt ner sig betänkligt. Blir det inget så blir det inget, gullöken däremot är helt fantastisk och potatisen i ensilagebädd växer så det knakar. Istället för att kupa lägger jag nu på mer ensilage, ska funka enligt dem som gått före. Mandelpotatis för första gången.
Lokförare Bergfeldts jätteärt ser ut att trivas jämte en del andra ärter från POM, programmet för odlad mångfald.

Längst till vänster i hela bädden finns vitbeta, rödbeta och cirkelbeta, längst upp några meter fördelade på fyra rader mangold.

Bädden näst längst till vänster innehåller majs av två olika sorter, ärter av tre olika slag, en del solrosor, gurka och sedan sådant som jag av någon anledning inte märkt upp, alltså fröer som satts ner, kommit upp och sedan är obestämbara ett tag. Äh låter dem stå.

Bädden med rabarberbladen är bönor av olika slag, lite längre upp en "babyavdelning" som till vardags ligger under väv, så följer sockerärter i tre rader och en rejäl dunge med bondbönor.

Nästa bädd kallar jag kålgården och nerifrån och upp växer här brockoli, brysselkål, brockoli igen, fänkål, grönkål och svartkål.

Längs till höger är en besvärlig djäkla odlingsbädd, anfäktad av kris (dt är ju egentligen hela odlingslandet, men täckodlingen har begränsat tillväxten. Den här bädden har envisa kirsanfall, men det gäller bara att vara envis tillbaka, knipsa bladen så fort de visar sig. Jag har nått så långt nu att kirsen börjar blomma i förtvivlan, bara någon decimeter hög och fortfarande helt späd. Här växer i alla fall rödlök, potatis, störvaxböna, tobak (som ska bli egentillverkat snus) jättepumpa, tallrikssquash och vanlig grön squash.Har några få platser kvar i köksträdgården att sätta ner en andra omgång. Har satt flerfärgad mangold i ett såbrätt att plantera ut där det får plats, kanske i rabatten vid humlestörarna framför huset. Tänkte så lite bladgrönt också där det kan finnas plats.

Nu ser det lite påvert ut, men jag vet att bara om någon månad så är det så mycket växtlighet här inne att jag knappt kommer in. Eller?
Tar en kaffe och tittar ut över trädgården