onsdag 10 augusti 2011

Rejäl och riktig mat med variation, ugnspannkaka med fläsk, gurksallad med vaxbönor och squashGurksalladen upplagd på Augusts tallrik (viktigt att påpeka det om jag skulle få lov att publicera bilden, så diskuterar nämligen en fyraåring!!!!)

Igår fick ungarna bestämma menyn och vi åkte till köksträdgården och hämtade hem det som fanns av knapriga nya smågurkor, spänstiga vaxbönor och så hann vi med att plocka av en liten buske alla svarta vinbären (680 gram blev det). Gurkorna sköljde vi och skivade, Minisquashen, man ska dem när de är juvenila, sköljdes delades jäms med och skivades likaså. Vaxbönorna sköljdes över med hett vatten från vattenkokaren i två omgångar, fick svalna i rumsvärme tio minuter och sedan i isvatten i fem minuter varefter de lades på handduk. Den avsevärt största delen bönor lösfrystes sedan i 36 grader minus. Restparten skivades i tre centimeters bitar och blandades med gurka och squash. Över ringlade vi mängder av vår importerade italienska olivolja och så stänkte vi över sockerrörsvinäger (basta, måste provas, den har ett sting av syra, men i botten en rik melassötma) Salta först nu och krydda med nymortlad vitpeppar.

Det där var förrätten.


Lovisa gjorde Tabberasets ugnspannkaka som förstärktes med stekfläsk. Ett fläsk som tärnas i centimeter/centimeter och steks om inte knaprigt så fruktigt med stekyta. Mestparten av fettet silas från och under tiden fläsket stekt blandar vi 3 dl specialvetemjöl med lite salt,(efter behag!) fem deciliter röd mjölk och fem ägg (vispas i ett i sänder). Efter att fått svälla några minuter vispas tre deciliter grädde i. Djupa ugnsblecket har fått ligga i ugnen under tiden den värmts till 225 grader. Just i ögonblicken slängs två matskedar smör in och när det fräst till brynande så kastas fläsket i jämnt över hela blecket. Stäng luckan någon minut, vispa runt smeten och häll sedan i cirkel över blecket så att inte fläskbitarna far ut och lägger sig i kanterna. Låt stå tills den vallat sig och blivit som på bilden i färg.

Förvisso är det fläskbitar i pannkakan, men jag själv som just nu går på antikolhydratdiet vill ha det där extra

Vinbären serverade varma till. 680 g vinbär kallrördes med 280 g strösocker och fick ett uppkok och sjudning i tio minuter. Jag gillar syrligheten, för vinbärssmaken är annars lätt att sockra sönder och syran behövs mot stekfläsket och sötman till kakan...om Ni förstår hur jag menar. Och, någon dessert tarvas inte en dag som denna med fläskpannkaka och sylt. Fatta då sammanhanget eftersom jag inleder med "Igår fick ungarna bestämma menyn..." De fick bestämma även idag och jag gjorde det där man kanske inte ska göra som förälder, gav efter, nä'r de med bestämdhet ville ha exakt detsamma onsdag som tisdag.

Nästa stora projekt fastslaget


Det var det första mötet idag och det slutade i ett handslag där de stora dragen omfattades. Färdigt om cirka två år.!