tisdag 3 juni 2008

Pique-Nique - PicknickFrån små matknyten till veritabla dukade dignande bord, pique-nique har genomgått samma utveckling som det lilla brännvinsbordets förvandling till gigantiska smörgåsbordet.
Först att mynta det försvenskade ordet "picknick" var Amiral Carl Tersmeden (vars memoarer anbefalles) då han picknickade flitigt i mitten av 1700 talet och då med matpackade korgar som i ursprunget.
Vi var annu mer avskalade när vi "snabbpicknickade" igår i Edsbergsparkens backiga solgass.
Rodjana tillagade ochy serverade i portionsformar (tuperware) åt var och en, ris och grillad kyckling med en stekt "grönröra" av toppkål, lök, sparris, salta bönor, soja och ostronsås. Alldeles lagom och relaxande med skvalpljudet från den "lilla Molins fontän" bredvid. Det är faktiskt så att fontänen är en miniverson av nämnda stora i Kungsträdgården.
Här var förr en stolt fransk trädgård med buxbom och gömslen och på framsidan en köksträdgård som dignade och gjorde gården självförsörjande av potatis, lök, kål och rotsaker. Allt ligger idag dolt under den Engelska parken som anlades när latmasken härjade som bäst bland den svenska adeln.