söndag 28 september 2008

Lammsmäcka till söndagsmiddagJag bodde många år på Gotland och den som lärde mig laga lammsmäcka var den tiden kanske mest gedigna köksmästare Nisse SundbergHemse Hotel.
Han var så mångomtalad att hans gästspel på fastlandet lockade fulla hus och de boende på Sudret fattade nog aldrig riktigt vilken pärla han förvaltade med maten på hotellet.
Jag var ofta i hans kök och kunde bara sitta ner och titta på hans matkonst, gotländsk traditionsrik festmat och husmanskost.
Han var också en av länkarna i Chaîne des Rôtisseurs och hanterade den tidens Fine dining med bravur. Jag åt hans havsöring med sås på harsyra och kajpar och jag lärde mig grava lammfilé. I hans kök lärde jag mig ugnstrull och idbullar, saffranspannkaka och lammstek, gotlandslax och lutfisk på torkad id och många fler rätter som tillhör det traditionella gotländska festköket.

Idag lagade jag maten hemma och det fick bli lammsmäckor på det sättet jag lärt mig blanda till och steka dem efter salig Nisse.

Det här behöver Du:
800 g fet lammfärs
4 medelstora gula lökar /det här var våra hemodlade/
7 klyftor vitlök /jag tog min hemodlade/
2 msk bruna senapsfrön
2 skivor vitt rivbröd
1 ägg
2 krm malen kanel
1 1/2 dl mellanmjölk
1 dl stark kalvbuljong
salt, peppar

Så här gör Du:
Häll mjölken i en bunke över rivebrön och senapsfrö och kanel. Låt svälla en halvtimme.
Hacka löken grovt och hetta upp en panna. Smöra lätt och fräs löken så att den tar färg. Späd med kalvbuljong och ev lite vatten. Låt löken koka mjuk. När det fortfarande finns buljong i pannan, häll över i en mixer och kör slätt (eller stavmixer.). Rör ner lökpurén i bunken och vält i köttet. Pressa över vitlök. Blanda väl. Färsen ska ha en konsistens som en styv majonäs.
Forma platta biffar (7 cm). Hetta upp pannan och fräs i en smörklick. Stek smäckorna tills de får fin färg och med det menar jag "ordentligt brynta". Lägg över på ett bleck och efterstek 11 minuter i ugn 200 g på nedersta gallret.
Servera med rostad potatis och höstkantareller som gräddstuvats.

Korvmiddag på IKEAVi var alltså på IKEA igår - det blir alltid dyrare än man tänkt sig!
Bilden under ljuger inte. Lager tar för sig själv och det blev mattor och det blev överkast och småprylar.
Samtidigt är utflykten till IKEA ett sant familjenöje.
Igår blev vi utsatta för det senaste experimentet på IKEA - självscanning - vilket inte innebär att man kroppsscannas utan att man själv "scannar ut" de varor man plockat åt sig och sedan betalar med kort i en automat. Lite kul och servicebesparande - om det nu går att spara mer på personlig service på IKEA.

Korven en trygghet!
ALLTID avslutas vår handel med femmkronorskorvar. Ett par tre stycken var. Och jag struntar fullkomligt i vad det är i korven, hur den är gjord (tillverkad i Småland såklart), huvudsaken är att den smakar bra och det gör den!.
MEN, skärpning IKEA. Golvet är så kladdigt runt serveringsstället att sulorna fastnar. Senap och ketchupautomaterna är kladdiga, nersölade och intorkade. Det är vidrigt och det är äckligt. Korvbitar och rester av pizzaslice ligger i hörnorna och borden är inte torkade på flera timmar verkar det som.
Lösglassen får man hämta ur en automat efter att ha fått köpa strut i kassan. Även här är det grisigt och smuligt, men det sparar in en glassgubbe för en dryg mille per år.
SMAKEN - är lika lös och billig som glassen - här känns lågkvaliteten och den billiga penningen i resultatet.
Det är underhållning av billigaste slag!

På IKEA är jag min egen lyckas smed

Jo tack, Lager sköter sig själv!